Otvorena izložba "Megastrukture" Marka Lađušića

Otvorena izložba "Megastrukture" Marka Lađušića

Galerija Drina na Andrićevom vencu, predstavila je prethodnog vikenda izložbu slika Marka Lađušića, pod nazivom "Megastrukture".Izložbu karakterišu najviše kompozicije velikih dimenzija, bogatog kolorita, rađene u tehnici akril na platnu.

 

Megastrukture odraz su evolucije idejnih procesa i usavršavanja jedinstvenog tehnološkog postupka u mediju slike koji proističu iz Lađušićevog ciklusa Haos, predstavljenog na izložbi iz 2015. godine.

Mreže-sistemi ispleteni su slojevitim nanosima boja koje se ne stapaju već sugerišu treću dimenziju tako umnoženih mikrosistema, koji mogu iznova nastati i nestati u beskonačno. Umetnik konstruiše, zaokružuje a zatim dekonstruiše isti organski svet – uređeni haos u kome megastrukture čine momentum vremenskog i prostornog ritma.

''Kolorit je oduvek predstavljao središte mog kreiranja, putem ekspresivnog stvaralačkog postupka. Megastrukture nude sinesteziju čula u doživljaju boja i vremena, koji su po prirodi naše iluzije. U ovoj seriji dolazi do tehnološkog napretka, stvaranje mat boje doprinelo je bogatstvu kontrasta kroz refleksije i apsorpcije svetlosti na površini. Svetlost degradira crnu i sivu, dok one smiruju kretanja jer se u mraku ne mogu oživeti milijarde vezanih molekula bezbojnog sveta, dok je mistična mat u međuprostoru pojavnog i nevidljivog'' – kaže Lađušić.

Megastrukture nude izazov alternativne percepcije realnosti. Kompozicije velikih dimenzija predstavljaju cikluse stvaranja, početak i kraj toka koji se ponavlja u nedogled, zalazak sunca kao paradigme smrti ali i ponovnog rađanja u čijem postapokaliptičnom prostoru umetnik pronalazi jednu vrstu vitalnog osećaja za bežanje od pesimizma.

Marko Lađušić se bavi slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom. Lađušić je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995) na odseku za primenjeno vajarstvo.

Umetnički direktor Kulturnog centra District Beograd, Art kluba Kocka, Kombank Art Hola, Međunarodne multimedijalne likovne kolonije Tršić, kao i koordinator projekta BELEF Centar Beograd, Terratorija, Black Box na MIXER festivalu u Beogradu, Open studio u Firenci, Multimedijalne izložbe Nestali u saradnji sa Međunarodnim Komitetom Crvenog Krsta. Takođe, učestvovao je na Internacionalnom simpozijumu skulpture Terra u Kikindi, Vajarskom simpozijumu Ada u Beogradu i drugim.

Saradnja sa srpskom glumicom Sonjom Savić realizovana u vizualnoumetničkim projektima (Supernaut, Superstvarnost, Ubistvo na ivici grada) predstavlja značajan segment njegovog umetničkog rada, gde učestvuje u realizaciji i performansu.
Lađušiževa kolekcija nakita bila je deo modne revije, poznate dizajnerke Roksande Ilinčić na Londonskoj nedelji mode (2004/2005), takođe dizajnirao je nakit u saradnji sa drugim srpskim modnim dizajnerima.

Izlagao je na više od 10 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi širom Evrope.
Dobitnik je više priznanja i nagrada u mediju skulpture i crteža (2012: Priznanje Beogradskog Dramskog Pozorišta za postavku skulptura Terratorija; 1998: Druga nagrada za crtež, XIX Beogradski crtež; 1995: Otkupna nagrada za crtež, XVI Beogradski crtež; 1995: Druga nagrada na Konkursu za česmu u Botaničkoj bašti u Beogradu; 1990: Nagrada EX TEMPORE Vodnjan, Republika Hrvatska)

Skulpture i slike Marka Lađušića deo su stalne postavke u javnim prostorima, kao i umetničkim kolecijama Muzeja Terra (Kikinda), Muzeja Macura (Novi Banovci), Hotela Meriot (Beograd), Galerije Meander (Apatin), Internacionalne multimedijalne kolonije Tršić, Centra za kulturu Vuk Karadžić (Loznica), Galerije Rifat Štetić (Brčko, BIH), Kuturnog centra Srebrenik (BIH), kao i brojnih privatnih kolecija u zemlji i inostranstvu.

Marko Lađušić je redovni profesor Fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu, takođe predaje na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu. Trenutno vodi internacionalni projekat, mapiranje i realizaciju radionica u okviru Evropske Prestonice Kulture Rijeka 2020 u saradnji sa Muzejom grada Rijeke.
Član je ULUS-a od 1995. godine.
Živi i radi u Beogradu.Izložba će biti otvorena do subote 25. maja 2019. godine, svakoga dana osim nedeljom u periodu od 13:30 do 19:00 časova.

Galerija Drina se nalazi na adresi Andrićev venac 4.


 

Fotografije: Katarina Marković

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services