Otvaranje majskih izložbi u Kulturnom centru Beograda u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture

Otvaranje majskih izložbi u Kulturnom centru Beograda u okviru Beogradske intern

Otvaranje majskih izložbi u Kulturnom centru Beograda, biće održano u četvrtak, 9. marta u 20 časova u okviru 14. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2019.


Počinje 14. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA 2019 - POZITIVNO/AKTIVNO!

 

 

U galeriji Artget KCB-a (Trg republike 5/I), biće otvorena izložba ARHITEKTURA ALEKSANDRA STJEPANOVIĆA, a autori izložbe su Jelica Jovanović, Relja Ivanić i Marko Kažić.

U BINA FOKUSU ove godine je stvaralaštvo i rad uvaženog arhitekte i profesora Aleksandra Stjepanovića. 

U društvu koje je od arhitekata očekivalo i zahtevalo da arhitektura bude visokog kvaliteta - a skromna i racionalna, industrijski proizvedena - a autorska i originalna, Aleksandar Stjepanović u svim kontekstima i u svim autorskim timovima uspeva da usporuči vrhunska rešenja, koja i danas, decenijama kasnije, služe kao reperi domaćeg stvaralaštva. Modularnost je uporište njegove arhitekture - a ne prepreka, prefabrikacija je polje eksperimenta - a ne neprilika, normirana arhitektura je autorski izazov - a ne stega. Arhitektura i urbanizam su neodvojive kategorije prostornosti koje on kroz veštu upotrebu betona, opeke i bakarnog lima oblikuje tako da se enterijer preliva u javni prostor, a okruženje prožima unutrašnjost objekata. Objekti građeni limitiranim društvenim, odnosno javnim sredstvima i od betona, gotovo proskribovanog materijala, zahvaljujući izdašnim i promišljenim prostorima i upečatljivim likovnim detaljima postaju vizuelni simboli grada. Jelica Jovanović.

Iz celokupnog opusa prof. Stjepanovića na ovoj izložbi su posebno izdvojeni i detaljno prikazani stambeni kompleks sa pratećim sadržajima, Blok 22 i 23, na Novom Beogradu i dve visokoškolske institucije: Fakultet dramskih umetnosti na Novom Beogradu i Filozofski fakultet u Novom Sadu.

Izložba će biti otvorena do 30. maja 2019. godine.

U Likovnoj galeriji KCB-a (Кnez Mihailova 6), biće otvorena izložba NOVA TRADICIJA – Za stolom sa arhitekturom i umetnošću iz Južnog Tirola.

Na izložbi će se predstaviti arhitekte: Roland Baldi Arhitekti, Bergmajstervolf  arhitekti, Veronika Majer,  Mesner Arhitekti, Plasmastudio, Peter Pihler Arhitektura, Kristijan Švinbaher, Totronik, kao i umetnici: Eliza Alberti, Mirijam Hajler,Tomas Huk, Martin Kargruber, Artur Kostner, Đankarlo Lamonaka, Jozef Rajner, Maria Valher.

Kustosi izložbe su Liza Trokner i David Kalas.


Izložba New tradition - Za stolom sa arhitekturom i umetnošću iz Južnog Tirola (foto Martin Kargruber, Jarbol odašiljača, polje, Štala)


Koncept izložbe počiva na čuvenom južnotirolskom gostoprimstvu i odražava njegov kulturni i višejezični karakter. Budući da je nastala u regionu u kome se govore tri jezika, sa raznolikom kulturnom scenom, izložba ima za cilj da pozove publiku za zajednički sto. Posetioci će moći da sednu za veliku trpezu gde će se služiti (prikazivati) arhitektonska i umetnička jela. Na meniju su tradicija, reinterpretacija i kreativni uticaji.
Mahlzeit (nemački), Buon appetito (italijanski), Bun Apetit (ladinski), Prijatno.
Kako bi prikazali bogate, raznovrsne kulturne prakse arhitekata i umetnika Južnog Tirola, međunarodni žiri u sastavu: Verena Konrad (Arhitektonski institut, Forarlberg), Boris Podreka (Atelje Boris Podreka) i Eva Gratl izabrao je radove arhitekata i umetnika sa javnog konkursa koji su najbolje odgovorili na krovne pojmove Mladi | Priznati | Tradicija/Reinterpretacija | Inovacije koji definišu koncept izložbe NOVA TRADICIJA.


Bergmeisterwolf architekten, Pacherhof


Izložba se realizuje u saradnji sa udruženjem Südtiroler Künstlerbund i uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 30. maja 2019. godine.

Galerije Кulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom, državnim i verskim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text