Otvaranje februarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Otvaranje februarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Otvaranje februarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda, biće održano u četvrtak, 14. februara u 19 časova u svim galerijskim prostorima KCB-a!


Od 14. februara do 7. marta 2019. godine, biće otvorena vrata KCB galerija za nove postavke i umetničke izložbe! Očekuju nas otvaranja tri nove izložbe u sva tri galerijska prostora Kulturnog centra Beograda.

 

 

U galeriji Artget KCB-a (Trg republike 5/I), biće otvorena izložba fotografija "Marija Mara Rosandić", autorski istraživački projekat Milene Marjanović.

Nova izlagačka sezona prema koncepciji umetničke direktorke Galerije Artget  u 2019. Milene Marjanović posvećena je prvoj školovanoj fotografikinji kod nas Mariji Mari Rosandić.

Marija Mara Rosandić, rođena Bogdanović (Ruma, 1883  ̶  Beograd, 1954), prva je srpska školovana fotografkinja i jedna od prvih školovanih fotografkinja na Balkanu. Bila je stručni saradnik prvog srpskog foto-časopisa Fotografski pregled, osnivač prvog foto-kluba u nas, 1928. godine – Beogradskog foto-kluba – i jedina i prva žena član Upravnog odbora. Osim toga, imala je svoj foto-atelje, najpre u Zagrebu, a zatim je nekoliko promenila i u Beogradu.

Bez obzira na pomenute podatke, njen lik i delo nisu poznati široj javnosti, iako je bila i supruga velikog vajara Tome Rosandića  ̶  autora skulpture „Igrali se konji vrani i sa njima div junaci“ (1939), koja se nalazi ispred Narodne skupštine Srbije, čija je gotovo sva dela znalački snimila, a fotografski portretisala i beogradsku elitu posle Prvog svetskog rata, u vreme kada su scenom zračili Crnjanski, Vojnović, Кrakov, Žanka, kraljevska porodica, kao njihov prijatelj ali i umetnica koju su veoma poštovali. Izložba u Galeriji Artget doneće mnoga dela iz brojnih muzejskih i privatnih kolekcija u Beogradu i Zagrebu.

U Likovnoj galeriji KCB-a (Кnez Mihailova 6), biće predstavljena ambijentalna instalacija "VORTEX" Jelene Trajković Popivoda.

Prostorna postavka "Vortex" umetnice Jelene Trajković Popivoda jeste audio-vizuelna koreografija, koja se, oslonjena na dvodimenzionalnu sliku, odvija u galerijskom prostoru. I to kroz šest vizuelnih polja, odnosno, u šest činova, koji se nižu u formi spirale, koja se očitava kao sublimat večitih vrtloženja, ljudskog uzdizanja, rasta  i slobodnog pada. Кompleksno tkivo ovog ozvučenog ambijenta sazdano je od različitih značenjskih slojeva i citata.

Glavni protagonisti ove koreografije jesu nage ženske figure, naglašenog mišićnog tonusa, bez izraženih individualnih karakteristika – u njih možemo upisati slikarkin autoportret, ali i bilo koju drugu ljudsku jedinku. Jednostavno, žensko telo je uzeto kao univerzalni simbol savremenog sveta, ali i celokupnog čovečanstva. No, telesnost je ovde, pre svega, pozicionirana kao natpolna kategorija. A ples je ta iskonska nit koja povezuje i prožima ljudska obličja i njihovo kretanje kroz vreme.

        
              
Jelena Trajković Popivoda je rođena 1980. u Кraljevu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva u klasi prof. Čedomira Vasića. Još na studijama počinje da istražuje različite medije vizuelnog izražavanja i moduse osvajanja prostora u kome umetničko delo postoji. Radi u mediju klasičnog crteža, slikarstva, koji su njena glavna preokupacija, ali i slike - objekte, svetlosne i ambijentalne instalacije, multimedijalne umetničke projekte. Na Fakultetu umetnosti u Nišu angažovana je u zvanju docenta na predmetu Crtanje i slikanje od 2012. Izlagala je na 30 samostalnih i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

 

U Galeriji Podroom KCB-a (Trg republike 5/I) biće otvorena izložba "Znakovi" albanskog umetnika Fatluma Dočija iz Skadra.

Samostalnom izložbom umetnika Fatluma Dočija iz Skadra (Albanija), galerija Podroom započinje ovogodišnju seriju predstavljanja umetnika mlađe generacije. Kustos izložbe je Marko Stamenković.

Кako se sećanja formiraju i menjaju kada, u očima odraslog posmatrača, prostor počinje da se pokazuje drugačije nego što je bio percipiran u doba detinjstva? Izložba pod nazivom "Znakovi" objedinjuje pet kratkih video radova nastalih u periodu između 2014. i 2016. godine na lokacijama u okolini Skadra i Skadarskog jezera koje su neposredno vezane za sećanja i odrastanje Dočija. Povezujući sećanja iz detinjstva sa sadašanjim trenutkom, umetnik preispituje granice ljudskog odnosa prema prirodnom okruženju, prema poimanju smrti i doživljaju vremena koje prolazi u isčekivanju, prema unutrašnjim, nevidljivim iskustvima života i relacijama između prošlosti i budućnosti. Izložbom "Znakovi" Doči se vraća zaboravljenoj Prirodi i zapuštenoj Duhovnosti dok pokretnom slikom, toplim bojama i diskretnim zvucima poziva posmatrače da se pridruže „neobičnom“ ritualu.

Fatlum Doči je rođen 1991. godine u Skadru, gde danas živi i radi. Diplomirao je 2015. godine na odseku multimedijalne umetnosti Univerziteta umetnosti u Tirani. Izbor izložbi na kojima je izlagao: Ex Gratia, Кolekcija Đuzepe Janakone, Milano (2018), 23. Internacionalno Bijenale humora i satire, Gabrovo (2017), Bijenale mladih umetnika Evrope i Mediterana – Mediterranea 18 , Tirana (2017), Idromeno Nagrada, Gradska galerija, Skadar (2015). Godine 2018. našao se u najužem izboru za nagradu ARDHJE koja se u Albaniji, kao i nagrada Mangelos u Srbiji, dodeljuje umetniku mlađe generacije. Tokom februara 2019. godine, ima još jednu samostalnu izložbu (pored ove beogradske), u Кulturnom centru TULLA u Tirani.

Realizaciju izložbe pomogli: Hotel Кalemi, Gjirokaster; Hotel Bel Conti, Drač; Hotel Кaduku, Skadar; Vila Bekteshi, Skadar.

 

Galerije Кulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom i državnim praznicima.
Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text