Osnovan ogranak Međunarodne asocijacije interakcionih dizajnera IxDA u Beogradu

Osnovan ogranak Međunarodne asocijacije interakcionih dizajnera IxDA u Beogradu

Lokalni ogranak Međunarodne asocijacije interaktivnih dizajnera IxDA (Interaction Design Association) počeo je sa radom u Beogradu.

 

Ova zajednica okuplja UX/UI dizajnere, produkt dizajnere i sve vrste screen dizajnera sa ciljem da ih poveže, poveća nivo njihovog znanja i proširi njihov uticaj u okviru domaće IT industrije.

 

Nikola Vukašinović, jedan od lidera lokalne IxDA zajednice i kreativni direktor u švajcarskoj softverskoj agenciji Namics, objašnjava da domaće kompanije uglavnom ne shvataju dizajn ozbiljno i da se takav odnos prema dizajnu delimično preneo i na našu IT industriju.


Nikola Vukašinović, osnivač IxDA zajednice u Beogradu, foto: Marko Milovanović
 

„Utisak je da domaće softverske agencije i startapi nemaju dovoljnu svest o tome koliko bi dobar dizajn unapredio kvalitet njihovih proizvoda i usluga. Dizajn i dalje posmatraju kao aktivnost koja služi za ulepšavanje ekrana, što je samo delimično tačno. Jer zapravo UX omogućava kvalitetnije osmišljavanje osnovnog koncepta i kreiranje boljeg doživljaja i jednostavnijeg korišćenja proizvoda. Tako da naše firme uglavnom potražuju programere, dok oglasa za poslove UX/UI dizajna ima vrlo malo. Situacija se lagano menja na bolje i na nju dosta utiču inostrane firme. IxDA Beograd neće do kraja rešiti ove probleme, ali će svakako pokrenuti inicijative za njihovo rešavanje”, objašnjava Nikola.

IxDA zajednica je u Beogradu pokrenuta na inicijativu Tomasa Linka, partnera u Namics-u, koji godinama uspešno vodi ogranak ove asocijacije u Cirihu.

Nikola Vukašinović, dodaje da dizajnerska zajednica u Srbiji možda ne može da se ugleda na neke od svetskih asocijacija, ali može na one iz regiona: „Mislim da ne možemo da se poredimo sa Švajcarskom u kojoj se interaktivnom dizajnu pristupa na daleko višem nivou, ali na primer Hrvatska ima prilično živahnu scenu i dosta uticajnih kolega aktivno radi na afirmaciji njihove zajednice. Među benefitima takvog okruženja je to što mladi dizajneri imaju od koga da uče, a i klijenti su zadovoljniji jer dobijaju kvalitetnije proizvode i usluge.”Oblast interaktivnog dizajna je veoma kompleksna. Primenjuje se na sve električne i mobilne uređaje, softvere, ali i na digitalne usluge. Obuhvata multidisciplinarno područje koje uključuje dizajn, psihologiju, komunikologiju, umetnost, tehnologiju i druge discipline.

Zbog toga, interaktivni dizajn mora da obezbedi jednostavnu upotrebu i iskustvo za korisnika, ali i da prati konstantne promene savremenih uređaja i sve kompleksniju interakciju.Nikola Vukašinović podseća da se tehnologija i ljudska upotreba tehnologije konstantno menjaju i da je zato za dizajnere veoma važno da konstantno budu u toku sa aktuelnostima: „Trenutno smo slabi i sa formalnim i sa neformalnim obrazovanjem. Državni fakulteti u Srbiji ne nude smerove za edukaciju u digitalnom dizajnu, a veliki broj iskusnih dizajnera već odavno radi u inostranstvu. Po firmama nedostaje ljudi koji bi prenosili znanje mlađim kolegama. IxDA je dobra sa te strane jer je odlikuju globalno prisustvo, masovnost i dobra organizacija. Plan nam je da se povežemo sa kolegama iz drugih zemalja, da ih zainteresujemo da dođu kod nas i posvete nam se kao predavači, mentori ili ambasadori dizajna koji dolazi iz Srbije.”Vukašinović ističe da će se zajednica posebno fokusirati na domaće kadrove, ali će i rado prihvatiti pomoć svih onih koji budu želeli da se uključe: „Tako je govornik na našem prvom meetup-u bio upravo Tomas Link, koji nam je preneo iskustva ciriške IxDA zajednice i generalno nam donekle pomogao da se pozicioniramo. Edukacija će nam omogućiti da prenosimo znanje mlađim i talentovanim kolegama, a potrudićemo se i da organizujemo predavanja za iskusnije dizajnere, koja su kod nas, nažalost retka.”

IxDA je međunarodna zajednica posvećena interaktivnom dizajnu, osnovana 2003. godine. Broji više od 100.000 članova u oko 200 lokalnih zajednica koji se okupljaju, održavaju redovne meetup-e, dele znanja i iskustva. Na taj način, oni uče jedni od drugih, stvaraju kvalitetnije radno okruženje i postavljaju standarde u ovoj oblasti.
Osnivanje lokalnog ogranka u Beogradu ozvaničeno je meetup-om na Svetski dan interaktivnog dizajna (25. septembra), a plan njenih lidera je da organizuje redovna okupljanja na svakih par meseci. Aktivnosti IxDA Beograd možete pratiti na ovom linku.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text