Održana izložba/performans „From Noise to Sound“ u Novom Sadu

Održana izložba/performans „From Noise to Sound“ u Novom Sadu

U Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, 1. juna je održana izložba / performans Akademije umetnosti u Novom Sadu pod nazivom „From Noise to Sound“.

 

 

 


Izložba predstavlja ključnu aktivnost u okviru međunarodnog projekta "From Noise to Sound" kojim koordinira Akademija umetnosti u Novom Sadu i koji je podržao Međunarodni višegradski fond (International Visegrad Fund).

Sama izložba predstavlja prirodan završetak međunarodne radionice koja je održana od 27-31. maja 2019. godine takođe u Kulturnoj stanici Svilara. Tema radionice je bila nedostatak savremene skulpture u Novom Sadu, a na njoj su pored predstavnika Akademije umetnosti u Novom Sadu, učestvovali i profesori i studenti Univerziteta umetnosti u Poznanju (Poljska), Fakulteta muzičkih i vizuelnih umetnosti Univerziteta u Pečuju (Mađarska) i Akademije umetnosti u Banskoj Bistrici (Slovačka).

Kroz diskusiju, primere dobre i loše prakse savremene skulpture u gradovima Pečuju, Poznanju i Banskoj Bistirici predstavnici svih gradova su analizirali stanje savremene skulpture u Novom Sadu, a tokom praktčnog dela radionice izrađivane su zvučne instalcije koje su i predstavljene na izložbi 1. juna kao primer pozitivnog i efektnog rešenja problema.

Zvučne instalacije su napravljene od vojnog otpada, a na njima su pod vođstvom docenta Nikole Macure, inicijatora i koordinatora projekta radili tim umetnika iz različitih oblasti umetnosti, muzičari (izvođači), kompozitor, audio-vizuelni umetnici, naučnici i mnogi drugi.

Tokom otvaranja izložbe, studenti akademija umetnosti u Poznanju, Pečuju, Banskoj Bistrici i Novom Sadu izvodili su kompozicije posebno komponovane za ovu priliku. Izložbu je otvorio dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu, profesor Siniša Bokan, koji je naglasio da je to već drugi međunarodni projekat Akademije umetnosti koji se bavi problemom javne skulpture u gradu koji je podržao Međunarodni višegradski fond.

Izložbu možete pogledati u Kulturnoj stanici Svilara do srede, 5. juna 2019.

   
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services