ODISEJA - Novi časopis o nauci u društvu!

ODISEJA - Novi časopis o nauci u društvu!

Predstavljamo "Odiseju" - novi, nezavisni, tromesečni časopis o nauci u društvu!

Za grafičko i vizuelno oblikovanje časopisa zadužena je dizajnerka Milena Savić. Naslovna strana prvog broja „Odiseje“ delo je Lazara Bodrože, dizajnera, ilustratora i reditelja, a ilustracije su radili Vedran Štimac, Nebojša Cvetković i Bojan Krištofić.


 

„Odiseju“ vodi urednički tim koji čine Nikola Zdravković i Jovana Nikolić. Luna Đorđević uređuje „Odisejino“ raznoliko prisustvo na društvenim mrežama.

Časopis okuplja najveći domaći tim naučnih novinara i autora, sa ciljem da se na originalan i detaljan način sagledaju savremene društvene pojave, od socijalnih razlika i kulture do tradicionalnijih naučnih tema kao što su tehnologija i saznanje.Kao što će biti slučaj i sa svakim narednim, srž prvog broja „Odiseje“ su tematski tekstovi duge forme i jakog autorskog pečata.

U prvom broju možete čitati o neobičnoj potrazi za vezom između Homerovih epova i jevanđelja; o trnovitoj istoriji originalnosti; o pojavi zvanoj genetički himerizam; uzbudljivu hroniku Nasinih uspeha i neuspeha tokom 60 godina njenog postojanja; kao i detaljnu kritiku dolazećeg sistema dualnog obrazovanja u Srbiji.

Pored tematskih tekstova, „Odiseja“ piše o novinama u srpskoj nauci i položaju istraživača, prenosi najznačajnije događaje iz sveta nauke, klimatskih promena i borbe za otvoreni pristup podacima, i nudi recenzije novih non-fiction izdanja na domaćoj sceni.

Bogato ilustrovan, obiman i inovativan, časopis čitaocima nudi sadržaj koji je inspirisan naukom, sa pričama koje nedostaju na domaćem medijskom tržištu.

Izdavač časopisa je izdavačka kuća Horizonti d.o.o. Beograd. “Odiseja” je sveobuhvatnu finansijsku podršku dobila iz fonda Evropske unije, European Endowment for Democracy.

“Mi znamo da čitaoci žude za uzbudljivim i čitkim sadržajem – pričama, kritikama, analizama i esejima, i spremni smo da ispunimo tu prazninu”, kaže glavni i odgovorni urednik Nikola Zdravković za portal Nauka kroz priče, dodajući kako “Odiseja” počiva na ideji da je nauka deo društva i jedan od njegovih stvaralaca.

“Želimo da stvorimo jedinstven, naukom informisan medijski prostor za promišljanje sveta oko nas”, kaže Zdravković objašnjavajući da se štampani časopis po povoljnoj ceni od 300 dinara može pronaći na kioscima, ali i da je “Odiseja” prisutna na internetu i društvenim mrežama. U iščekivanju drugog broja "Odiseje", pratite ih na društvenim mrežama!

Časopis Odiseja na Facebooku

Časopis Odiseja na Instagramu

Za art direkciju, prelom i celokupni vizuelni izraz zaslužna je Milena Savić.

 

 
Ilustracije: Nebojša Cvetković

  
Ilustracije: Vedran Štimac

 

Fotografije: Bojan Džodan

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services