Odabrani izlagači 12. Zgrafa

zgraf 12

Objavljena je zvanična lista izlagača i detaljni program 12. izdanja Zgrafa koji će se održati od 9. do 24. januara u Zagrebu.

Međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija Zgraf održava se od 1975. godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). 

 

 

Zgraf 12 će se održati od 9. do 24. januara 2017. u Laubi – Kući za ljude i umjetnost u Zagrebu, a temu 12. izdanja „Društvene reprize“ potpisuje poznati britanski teoretičar dizajna Rick Poynor.

Nakon nekoliko meseci priprema, selekcije i najava, zvanično su predstavljeni svi izlagač 12. izdanja Zgrafa. Pored glavne izložbe koja se sastoji od Revije, Teme i Eduzgraf programa, izvršna direktorka Zgrafa 12 - Morana Matković najavila je i raspored brojnih popratnih aktivnosti, kao i izložbu švajcarskog dizajnerskog studija Peng Peng, dobitnika nagrade Grand Prix 11, koja će se održati u Galeriji ULUPUH od 16. januara do 13. februara 2017.

Na konkursu za izlaganje i ove godine je pristiglo veoma puno prijava, iz Hrvatske i inostranstva, a selekcijska komisija u sastavu Boštjan Botas Kenda, Dejan Dragosavac Ruta, Igor Stanišljević, Olivera Stojadinović i Ana Tomić odabrala je 26 radova za izlaganje na Temi i 140 radova za Reviju Zgrafa 12 u kategorijama: vizuelni identitet, štampana sredstva promocije/komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizuelnih komunikacija – samostalno, dizajn za film ili elektronske medije. Odabrani radovi pristigli su iz Australije, Češke, Finske, Francuske, Japana, Holandije, Nemačke, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Švajcarske, Turske ​i Hrvatske.

Kao i za svako izdanje do sada, oformljen je i Međunarodni  žiri koji će odabrati i dodeliti 5 nagrada (Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award)  i 10 počasnih diploma najboljim radovima predstavljenima na Zgrafu 12.
Međunarodni žiri 12. izdanja Zgrafa čine Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco. Nagradu Zgraf Excellence - specijalnu počasnu nagradu za grupu izlagača van konkurencije - dodeliće članovi Selekcijske komisije Zgrafa 12, a AICA Award - nagradu Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) – dodeliće žiri imenovan od hrvatske filijale AICA-e u sastavu Sandra Križić Roban, Marko Golub i Boris Greiner.

Eduzgraf izložba studentskih radova na temu Zgrafa 12 "Društvene reprize" namenjena je primarno studentima/kinjama dizajna i vizuelnih komunikacija, kao i dizajnerima/kama na profesionalnim počecima. Izložba studenata biće predstavljena kao zasebni izložbeni segment uz radove profesionalnih dizajnera/ki prijavljenih za Glavnu izložbu, a selekciona komisija u sastavu Miranda Herceg, Damir Bralić, Antonio Dolić, Mihaela Richter i Ana Tomić odabrala je 33 rada autora/ki iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kine, Mađarske, Poljske, Slovenije, Srbije i Velike Britanije.

Spisak odabranih izlagača možete pronaći na linku.

zgraf


Program Zgrafa 12 organizovan je uz finansijsku podršku Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Ministarstva kulture RH i Ambasade Republike Švicarske u Hrvatskoj.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services