Odabrani finalisti Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu

Odabrani finalisti Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu

Finalisti Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2018. godinu su: Dejan Clement, Nadežda Kirćanski, Dejan Marković, Dušan Rajić, Ivana Ranisavljević.

 

 

 

 

Žiri za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" odlučivao je u sastavu: Vjera Borozan (istoričarka umetnosti i kustoskinja, direktorka Narodnog muzeja Crne Gore), Jelena Mijić (umetnica, dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos za 2017.), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2018. godinu. To su (prema abecednom redu):

1.    Dejan Clement
2.    Nadežda Kirćanski
3.    Dejan Marković
4.    Dušan Rajić
5.    Ivana Ranisavljević


Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistkinjama i finalistima biće obavljeni 2. jula 2018. godine, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja.

Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena sedamnaesti put.

Finalisti:

Dejan Clement (1989, Beograd) školovao se na ALU Trbinje i ALU Beograd, gde je i diplomirao na slikarskoj katedri. Najčešće deluje u polju performansa, uz korišćenje različitih medija kao alata ili pratećeg sadržaja u službi performativnog procesa. Istražuje kroz introspekciju pitanje identiteta i slobode, odnose između privatnog i javnog, života i smrti.  Aktivno izlaže od 2008. godine, samostalno, grupno i na festivalima umetnosti u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Urugvaju, Americi, Nemačkoj i Grčkoj.

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) završila je osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2017. godine. Trenutno na prvoj godini doktorskih studija na istom fakultetu. Izlagala na dve samostalne (#RIP, Remont NUA) i preko 20 grupnih izložbi (The Wrong Biennale - Prosthetic Pavilion; Regional Exhibition Banat Pavilion; When the other meets the other Other i druge). Dobitnica nagrade „Sreten Stojanović, profesor ALU“ za dostignuća u skulpturi 2017. godine. Živi u Beogradu.

Dejan Marković (1983.) je vizuelni umetnik, živi i radi u Berlinu, Gracu i Beogradu. Diplomirao je  na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i magistrirao na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Njegovi višegodišnji diskurzivni projekti fokusiraju se na politike koje formiraju digitalni i analogni prostor, kao i na mogućnost razumevanja složenih institucionalnih i društvenih odnosa. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu, Belrinu, Gracu, a u saradnji sa umetnicima, teoretičarima, naučnicima i nedisciplinarnim stručnjacima, koncipirao je i realizovao nekoliko međunarodnih izložbi, umetničkih projekata i javnih događaja.

Dušan Rajić (1983.) je vizuelni umetnik, živi i radi u Beogradu. Diplomirani arhitekta /Arhitektonski fakultet u Beogradu/ sa glavnim fokusom rada i istraživanja posvećenim socijalnim strukturama urbanog života i sredine kroz fotografiju, instalacije i javne intervencije. Član je fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.

Ivana Ranisavljević (1983.) vizuelna i performans umetnica diplomirala je 2011. godine na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta u Beogradu, u klasi profesora Jovana Sivačkog. Pored likovnih umetnosti (slikarstva, crteža i grafike), polje njenog interesovanja je oblast novih medija (multimedijalna umetnost, performans, body-art, video-rad, prostorne instalacije). Njen likovni rad do sad je prikazan u nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu, a u poslednjih šest godina intenzivno je angažovana u oblasti performans umetnosti.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text