OBROVAC² u Laubi

OBROVAC² u Laubi

Jedinstveni umetnički doživljaj OBROVAC² biće predstavljen u četvrtak, 7. februara u 19 časova u zagrebačkoj Laubi - kući za ljude i umetnost (Prilaz baruna Filipovića 23a).

Susret likovne i muzičke umetnosti – slikara Ivana Obrovca i njegove ćerke, pulske etno-jazz muzičarke Tamare Obrovac.

 

 

U četvrtak 7. februara održaće se otvarenje izložbe „Pantoskopije“ čiji je autor jedan od najvećih savremenih slikara istarskog poluostrva - Ivan Obrovac. Izložba je realizovana u saradnji s Gradskom Galerijom Labin, a predstaviće tridesetak radova Ivana Obrovca koji su nastali u poslednjih petnaest godina. O njegovom umjetničkom radu govoriće kustoskinja Leonida Kovač.

Ivan Obrovac ne slika ono što je vidljivo, već slikanjem, koje ovdje jest dodirujući susret tvari što se tjelovljuju u pojavnosti prozirućih polja boje i zasijecajućih grafizama, daje osjetiti neperceptibilni, no paradoksalno temeljni medij koji postoji s onu stranu vidljivoga. Taj bazični medij je vrijeme samo, spoznatljivo jedino posredstvom činjenice smrtnosti tijela. — Iz predgovora Leonide Kovač

U sklopu otvaranja izložbe „Pantoskopije“ održaće se muzičko-vizuelni performans koji se sastoji od muzičke izvedbe Tamare Obrovac i Transhistria quarteta i video-projekcije umetničkih radova Ivana Obrovca u režiji Matije Debeljuha.

Ivan Obrovac diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta. Rođen je u Smoljancima 1937. godine, svojevrsna je legenda istarskog poluostrva. Pionir je u likovnoj pedagogiji, zadužio je Istarsko poluostrvo svojim neumornim i predanim radom u pulskim osnovnim školama gde je podučavao i ispratio generacije učenika. Smatra se utemeljiteljem pulske Škole primenjenih umetnosti i dizajna. Za svoj rad nagrađen je nizom javnih i strukovnih priznanja. Uz predani pedagoški rad, tehnološka i teoretska istraživanja na području likovne umetnosti, izlagao je na više od 40 grupnih i petnaestak samostalnih izložbi.

Tamara Obrovac, pevačica, flautistkinja, kompozitor i autor tekstova rođena je 1962. godine u Puli, gde je završila srednju muzičku školu za flautu. Jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih pojava na Hrvatskoj muzičkoj sceni, a zahvaljujući uticajima istarske narodne muzike koje koristi u kreiranju svog muzičkog izraza, u nekoliko poslednjih godina je stekla i veliku popularnost. Uz internacionalnu koncertnu aktivnost komponuje muziku za balet, pozorište i film.

OBROVAC2 PROGRAM:

19:00 / Otvarenje izložbe Ivana Obrovca "Pantoskopije", kustoskinja izložbe Leonida Kovač

19:30 / "Obrovac² " – muzičko-vizuelno izođenje u sklopu otvaranja izložbe.
Susret dve umetnosti - muzičke i likovne u umetničkom radu ćerke i oca - Tamare i Ivana Obrovca.

Učestvuju:
Tamara Obrovac / glas
Uroš Rakovec / gitara
Žiga Golob / kontrabas
Krunoslav Levačić / bubnjevi
Matija Debeljuh / video projekcije

Izložba će biti otvorena do 20. feburara 2019. godine. 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services