NVO "noyb" i zaštita digitalnih prava

NVO "noyb" i zaštita digitalnih prava

NVO „None of your business“ naspram tehnoloških giganata!

 

Zbog sve veće prekogranične zloupotrebe podataka od strane preduzeća koja posluju na globalnom nivou, organizacije za zaštitu korisnika našle su se pred novim izazovima.

 

 

 

„U Evropi imamo stroge zakone za zaštitu podataka ali u stvarnosti se često malo toga sprovodi“, istakao je inicijator udruženja „noyb“ („none of your business“) u Beču predstavljajući novu organizaciju čiji je cilj delovanje protiv zloupotrebe ličnih podataka na evropskom nivou.

Pored pravnog delovanja „noyb“ će se baviti i objavljivanjem pravilnika i priručnika „Dobre prakse“, koji preduzećima treba praktično da pomognu da se pridržavaju zakona.

Kao „grad ljudskih prava“ glavni grad Austrije želi i na međunarodnom nivou da se promoviše u borbi za očuvanje osnovnih prava čoveka. Tako su čelnici Beča odlučili da pruže institucionalnu podršku udruženju „noyb“. „Naša podrška izražava jasnu posvećenost u borbi za zaštitu digitalnih prava“, izjavila je članica gradskog veća u Beču, Renate Brauner.

Cilj nove organizacije jeste da uz pomoć visokokvalifikovanih i angažovanih pravnika i IT-eksperata, tehnološke gigante kao što su Facebook, Google & Co. dovede za pregovarački sto.

Za početnu fazu u 2018. godini potrebno je prikupiti 250.000 evra. Prema procenama udruženja za tekuće poslovanje godišnje je potrebno 500.000 evra. Članovi upravnog odbora imaju počasnu funkciju.

Pored Grada Beča, među institucionalne partnere udruženja „noyb“ ubrajaju se i američka organizacija za zaštitu podataka „epic“, Udruženje za informacije korisnika (VKI), Norveški savez za zaštitu korisnika „Forbrukerradet“ i dr.
 

Fotografija: Regina Hügli

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text