New Cycle | T-Shirts Beograđani i Beograđanke

New Cycle | T-Shirts Beograđani i Beograđanke

Reljefi sa beogradskih fasada kao dizajnerska inspiracija!

 


Predstavljamo limitiranu T-Shirts seriju pod nazivom "Beograđani i Beograđanke" kreativnog tandema New Cycle.

 

 

Kreativni tandem New Cycle koji čine arhitekta Marina Dokmanović i fotograf i grafički dizajner Predrag Pantelić, udruženim snagama od 2012. godine, vođeni motom "We don't just recycle: we NewCycle" udahnjuju novi život odbačenim komadima nameštaja, svetlećim telima i različitim upotrebnim predmetima za enterijer.

Njihova misija spašavanja vrednog dizajnerskog nasleđa počinje potragom i pronalaženjem retkih stvari. Zatim sledi obnova i potpuni "oporavak" napuštenih komada, koji često do New Cycle-a stižu u vrlo lošem stanju. Specifičnom kreativnom intervencijom ovim komadima se vraća stari sjaj i daje novo značenje. Poseban segment njihovog interesovanja je, od samog početka, industrijsko nasleđe, tj. njegovo smeštanje u savremene prostore i uklapanje sa nameštajem i predmetima drugačije stilske orijentacije. Više puta su izlagali na Sajmu nameštaja u Beogradu. Na Industrijskom dizajn vikendu (IDW), održanom u proleće 2015. godine u galeriji Štab, predstavili su uglavnom reanimirane industrijske komade i publici približili aktuelne trendove u uređenju enterijera.

Njihov najnoviji poduhvat tretira arhitektonsko nasleđe Beograda i to skulptoralne ukrase sa prestoničkih zdanja. Tako su se reljefi sa figuralnim predstavama našli kao printovi, izvedeni u sito štampi, na crnim majcama. Reč je o limitiranom izdanju, a kolekcija ovih dopadljivih modnih komada, koji su ujedno i autentični beogradski suveniri, nosi naziv „Beograđani i Beograđanke“.

U njihovom fokusu ovog puta se našla arhitektonska zaostavština prestonice, tj. reljefi sa beogradskih fasada, koji su ponovo "otkriveni" zasijali na kolekciji majca limitirane serije. U različitim delovima našeg glavnog grada, zgrade iz 19. ili s početka 20. veka se ističu izuzetnim skulptoralnim ukrasima. Od desetina slikanih reljefa autori su napravili lični izbor i u njemu preovlađuju predstave ljudi, kao nekih nemih svedoka onoga što se dešava na ulicama. "Zato smo ih nazvali "Beograđani i Beograđanke" i tako su kameni posmatrači sa tvrdih podloga prešli na meke i krenuli da se šetaju okolo naokolo", otkrivaju članovi New Cycle -a i dodaju da je zanimljivo da je jedna dama, koja je dobila njihovu majcu otišla da vidi gde se ta figura nalazi. Tako je došlo do zamene uloge. Ona je postala posmatrač!

Kolekcijom je trenutno predstavljen deo motiva, sa idejom da se plasira još. Nju čine traženiji muški i ženski modeli od najkvalitetnijeg pamuka, na koje su motivi prenesene sito štampom. Sve majice su crne boje, jer na njoj kamena struktura najbolje dolazi do izražaja. Svaka ima i adresu kuće na kojoj se reljef nalazi. Upakovane u posebno dizajnirane tube od ekopapira atraktivan su i originalan suvenir, koji je lepo darivati u svakoj prilici. Dostupne su u Beoizlogu, Supermarketu, Mikseru i kafeu Kozmetičar i u studiju samih autora... Ovaj odlično osmišljen i izuzetno realizovan koncept "New Cycle" želi da proširi i na ostale gradove...pa se uskoro možemo nadati kolekcijama "Srbi i Srpkinje" i "Evropljani i Evropljanke".

Nasleđe za poneti

Unikatna limitirana kolekcija majica "Beograđani i Beograđanke" sa motivima reljefa snimljenih na fasadama prestoničkih zgrada, više je od autentičnog suvenira i atraktivnog komada odeće, ona je odličan primer kako kulturna baština može da se "oživi" i promoviše na jedan moderan i potpuno drugačiji način.

O bogatstvu beogradskih reljefnih motiva pogledajte i video New Cycle-a: 

Beograđani i Beograđanke from marina dokmanovic on Vimeo.

 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services