Neukroćeno, opasno, slatko i sirovo na 22. Festivalu autorskog filma

faf 2016, festival autorskog filma

U Dvorani Kulturnog centra, održana je prva konferencija za medije na kojoj je predstavljen kompletan program 22. Festivala autorskog filma, koji se  ove godine održava od 25. novembra do 3. decembra.

 

 

 

Novinarima su se obratili članovi saveta Srdan Golubović (predsednik saveta), Stefan Arsenijević (kopredsednik saveta), umetnički direktor Srđan Vučinić, ataše za kulturu Francuskog instituta An-Loren Viguru, kao i direktor festivala Igor Stanković.

faf

Program ove godine čine osamdeset i jedno filmsko ostvarenje, dok glavni, takmičarski program donosi dvadeset dva ostvarenja od kojih se dvanaest takmiči za Gran pri festivala „Aleksandar Saša Petrović”. Filmovi koji se takmiče su: Sijeranevada, Akvarijus, Album, Svi severni gradovi, Sirovo, Ornitolog, Srca sa ožiljcima, Između, Ostani uspravan, Sudar, Zovem se Nero i Boris bez Beatris.

Srdan Golubović bliže je upoznao javnost sa glavnim programom: „Glavni takmičarski program sadrži i debitantske filmove, jer od početka festivala pokušavamo da domaćoj publici otkrijemo neka nova autorska imena. Ono što ovogodišnji festival izdvaja od prošlih izdanja jeste što i u okviru pratećeg programa Bande à parte imamo venecijanskog pobednika, film Lava Dijaza „Žena koja je otišla“.

Među filmovima u glavnom programu za koje se traži karta više je i novo ostvarenje Kena Louča, Ja, Danijel Blejk, pobednik Kanskog festivala, čija je prva projekcija koja će se održati 25. novembra u  19.30h, već rasprodata. Takođe, jedno od najiščekivanijih ostvarenja je i Toni Erdman, dobitnik nagrade Fipresci na ovogodišnjem Kanskom festivalu, koji će svečano zatvoriti ovogodišnji festival.

Umetnički direktor Srđan Vučinić, podsetio je publiku na definiciju autorskog filma „Jedna je ona  školska, svima poznata definicija, da je to film koji ostavlja svom autoru nezavisnost i slobodu od prve zamisli do poslednjeg montažnog reza. Druga je da nije dostupan na internetu, a treća da ostavlja dubok utisak na gledaoca.“

Pored glavnog programa, festival je ove godine bogatiji za još veći broj pratećih programa, koji pored filmskih ubraja i predstave, edukativne programe i radionice.

An-Loren Viguru izrazila je veliku zahvalnost na saradnji sa Festivalom autorskog filma. Takođe je govorilla o ACID-u (Asocijaciji nezavisnog filma) koji u okviru festivala prikazuju dva filma Swagger i Vili prvi.

Stefan Arsenijević se na kraju osvrnuo na dvadesetdvogodišnji put Festivala autorskog filma: „Razmišljam kako je festival započeo svoj put sloganom „Pogled u svet“ i kako je  u tamnim vremenima bio prozor kroz koji smo mogli da vidimo isti taj svet. Tako se ispunila naša misija i želja. Kroz poslednjih nekoliko godina , ne da je prozor samo otvoren već smo i širom otvorili  vrata“.

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se filmovi prikazivati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu Fontana, UK Parobrod, Domu kulture Studentski grad, Art bioskopu - Kolarčeva zadužbina i UK Palilula.

Prodaja karata je već počela, a cene u zavisnosti od vremena projekcije iznose, kao i prethodnih godina, od 150 do 300 dinara. Festival već tradicionalno podržavaju Ministarstvo kulture i Grad Beograd.

Kompletan program, kao i sve dodatne informacije u vezi sa Festivalom autorskog filma objavljene su na zvaničnom sajtu.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services