Nagrade 41. Salona arhitekture

Nagrade 41. Salona arhitekture

Izložba 41. Salona arhitekture svečano je otvorena uz dodelu nagrada, 27. marta u Muzeju primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18).


Velika nagrada - Grand Prix 41. Salona arhitekture dodeljena je autorskom timu AKVS arhitektura: Anđeli Karabašević i Vladislavu Sudžumu za realizovano delo Letnje kuće u Radanovićima u Crnoj Gori. 

 

 

Žiri 41. Salona arhitekture u sastavu: Jurij Sadar, predsednik, Relja Ivanić, Natalija Miodragović, Dejan Todorović, Zlata Vuksanović Macura, konstatuje, da je ove godine, uprkos odsustvu velikih javnih projekata i urbanističkih rešanja, na Salonu bilo puno kvalitetnih radova koji su obradili široki spektar važnih tema.

Žiri je kroz konstruktivan rad doneo jednoglasnu odluku i odabrao projekte koji su po obimu mali, ali kvalitativno značajni. Pisana reč o arhitekturi bila je zastupljena sa velikim brojem raznolikih dela, od monumentalne monografije do istorije i teorije arhitekture. Nagrađeni projekti su različitih tipologija, od kuća za odmor, obrazovnog centra, malog muzeja i stana, te dva veća objekta poslovnog i industrijskog sadržaja.
Sve nagrađene arhitekture bave se pitanjima sadržaja i odgovaraju na savremene tendencije u tim tipologijama. Nagrađeni radovi nude alternative unutar zadatih programa i na taj način stvaraju rešenja koja generišu pozitivne promene u neposrednom prostornom okruženju i  društvu.

Nagrada nije dodeljena u kategiriji urbanizam, jer u toj oblasti nije bilo selektovanih radova. Isto tako, nije bilo nagrade u kategoriji eksperimenat, ali je žiri prepoznao visok nivo uticaja eksperimentalnih istraživanja u radovima koje je nagradio.  

Žiri je dodelio sledeće nagrade:

Velika nagrada – Grand Prix 41. Salona arhitekture dodeljena je autorskom timu  AKVS arhitektura: Anđeli Karabašević i Vladislavu Sudžumu za realizovano delo Letnje kuće u Kotoru.

U doba kada je u celom regionu veoma prisutna intenzivna izgradnja i pretenciozni volumeni, kako u urbanim sredinama tako i otvorenom predelu, projekat letnje kuće u Kotoru donosi drugu perspektivu. To je objekat koji se uklapa u podneblje Mediterana i neposrednog okruženja, i koristi elemente tradicionalne arhitekture, kao što su verande, otvorena stepeništa, krovne terase i bašte. Tako stvoreni ambijenti dozvoljavaju različite gradacije privatnosti i socijalnu interakciju sa susedima. Jednostavnim volumenima, skladnim proporcijama i nepretencioznim materijalima, autori redefinišu odnos prema prirodnom okruženju, masovnom turizmu i uživanja u odmoru. Žiri se jednooglasno saglasio da se ovaj rad ističe i zaslužuje Grand Prix.

Nagrada u kategoriji Arhitektura dodeljena je autorima Goranu Vojvodić i Jeleni Ivanović Vojvodić za realizovano delo Poslovni objekat Roaming Group u Beogradu.

Zgrada u Južnom bulevaru u fukciju stavlja dugo godina zapuštenu građevinu, pri čemu svojim izgledom generiše kontrapunkt prethodnom stanju, pružajući novi kvalitet okruženju u kome se nalazi. Arkade u prizemlju ostvaruju odnos sa nivoom ulice, a reflektivne površine viših spratova komunicijaraju sa širom okolinom.

Priznanje u kategoriji Arhitektura dodeljeno je autoru Predragu Milutinoviću za realizovano delo Zumtobel Factory u Nišu.

Savremeni industrijskom objektu koji se sastoji od administrativnog sa prostorom za prezentaciju i  proizvodnog dela. Oblik i forma objekta odražavaju filozofiju kompanije, a proizvodni deo sa klasičnim rešenjem šed konstrukcije dovodi prirodno zenitalno svetlo i stvara romantičnu sliku industrijskog prostora i istovremeno osigurava kvalitetane radne uslove.

Priznanje u kategoriji Gost salona dodeljeno je autorima Nenadu Popoviću i Senki Popović za realizovano delo Obrazovni centar, Gingen an der Fils u Nemačkoj.

Dobar primer kako je prvonagrađeni konkursni rad dosledno sproveden u praksi. Objekat predstavlja racionalno rešenje obrazovne ustanove sa zajedničkom multi-funkcionalnom salom za obdanište I školsku decu, uspešno spajajući različite programe. Unutrašnjost je svojom formom i oblikovnim rešenjima u celosti  posvećena deci, kao glavnim korisnicima prostora.Nagrada u kategoriji Enterijer dodeljena je autoru Aleksandru Gušiću za realizovano delo Muzej Inicijative u Smederevskoj Palanci.

Svedeno i funkcionalno rešenje, koje na minimalistički način izražava arhitektonski kvalitet postojećeg prostora i stvara idealne uslove za izlaganje muzejskih eksponata. Intervenciju u muzeju u malom gradu autor sam objašnjava „…ne samo kao primer dobre arhitektonske prakse već i primer inicijative pojedinaca i institucije da prikažu kulturu i umetnosti kao osnovne svetionike zdravog društva.”

Nagrada u kategoriji Enterijer dodeljena je autoru Sari Dimitrijević za realizovano delo Apartment SS u Beogradu.

Projekat je transformacija generičnog stana male kvadrature u jednom beogradskom naselju. Autorka vešto koristi postojeće prostorne kvalitete, kao što je obostrana orijentacija, i uz smelo korišćenje širokog spektra različitih citata koje ostvaruje kroz upotrebu raznovrsnih materijala, tekstura, boja i refleksija. Na taj način stvoren je visoko individualizovani životni ambijent. Prostor, iako veoma definisan, daje utisak velike fleksibilnosti i životnih mogućnosti.Nagrada u kategoriji Publikacija dodeljena je autorskom timu STEALTH.unlimited: Ani Džokić i Marc Neelenu za realizovano delo Upscaling, Training, Commoning.

Publikacija donosi iskaz višegodišnjeg posvećenog rada grupe STEALTH.unlimited na projektima i eksperimentima koji su istovremeno I alternativni I obrađuju neke od najvžnijih tema u savremenom urbanom životu, baveći se lokalnim temama, kao i prenošenjem iskustava iz jedne sredine u drugu. Pisana je stručno I jednostavno, ali istovremeno poziva na razmišljanje o ulozi arhitekte u savremenom svetu.

Kustos Salona i urednik kataloga je mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i direktor MPU. Organizator 41. Salona arhitekture je Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 30. aprila 2019. godine.

Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice: utorak - subota 11:00 – 19:00 časova

 

Fotografije Letnje kuće u Kotoru: Relja Ivanić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text