Nagrada Veliki pečat za 2019 je dodeljena Ljiljani Stojanović

Nagrada Veliki pečat za 2019 je dodeljena Ljiljani Stojanović

Nagrada Veliki pečat za 2019. godinu jednoglasno je dodeljena Ljiljani Stojanović za rad „Snaga linije“, iz 2019. godine u tehnici linoreza.

 

Žiri za nagradu Veliki pečat sastao se u četvrtak, 6. maja u 10:30 časova u sastavu: Jelena Jocić, grafičarka, Bojan Otašević, grafičar i laureat nagrade Veliki pečat 2018. i Miroslav Sapundžić, istoričar umetnosti i predsednik žirija.

 

 

Nakon pažljivog pregledanja Majske izložbe grafika članovi žirija su ocenili da ovogodišnja selekcija radova odražava realni presek umetničke grafičke u Srbiji.

Obrazloženje žirija

Ljiljana Stojanović, slikarka i grafičarka, više od tri decenije aktivno učestvuje na savremenoj likovnoj sceni. Autorka pripada duhovnom bratstvu grafike beogradskog kruga i potvrđuje status umetnika stvaralački posvećenog ovom mediju. Prepoznatljivim rukopisom i razvijenom osetljivošću za materijal/materiju grafičkog otiska umetnica potvrđuje superiorno majstorstvo u realizaciji ideje. U svom dosadašnjem radu Ljiljana Stojanović je prešla put od figuracije (čitljivi urbani toposi), preko asocijativnih i apstraktnih formi (spirale, astralni motivi) do pročišćenja forme sa zvučnom energijom linije na šta ukazuje i nagrađeni rad „Snaga linije“. Dinamičnu kompoziciju strukturiše linearni splet moćnih fragmentarnih tokova koji svojom formom i bojom akcentuje izražena vertikala. Jedan od kvaliteta ovog rada, što je i inače osobenost ovog autorskog koncepta, jeste dobro uspostavljen odnos tehnike linoreza, kompozicije i plemenite teksture papira.

Ljiljana Stojanović (Ljubljana, 1955). Diplomirala 1979. na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije završila 1982. na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Izlaže samostalno i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Ljubljana, Rijeka, Varna, Buenos Aires, Vašington, Šamalije, Solun, Barselona…) Laureat brojnih nagrada za grafiku i crtež (Zlatna igla ULUSa, Mali pečat Grafičkog kolektiva, Nagrada za grafiku na Oktobarskom salonu…). Bila profesor grafike u Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services