Nagrada Mali pečat Grafičkog kolektiva 2018.

Mali pečat Grafičkog kolektiva 2018

Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada Mali pečat za 2018. godinu dodeli Jasni Gulan za grafiku L-A-K 2910, iz 2018 godine, u tehnici linorez.

Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna.

 

 

Žiri je odlučivao u sledećem sastavu: Gabrijela Bulatović, grafičarka, Tia Antić, istoričarka umetnosti i Vladimir Milanović, grafičar.

Obrazloženje žirija:

Rad Jasne Gulan izdvojio se u pogledu poetskog i tehničkog pristupa grafičkom mediju. Autorka ispituje likovno-plastičke mogućnosti tradicionalne tehnike linoreza, koristeći neklasičan grafički materijal u postupku štampe. Jasna Gulan pripada krugu stvaralaca kojima je bliska poetika geometerije; koristi jednostvana likovna sredstva, varirajući osnovne geometrijske oblike i svedenu tonsko-kolorističku shemu kojima gradi upečatljivu grafičku kompoziciju. Nepretenciozan, u duhu geometrijskog redukovanja forme i jasnog, pročišćenog izraza, rad Jasne Gulan predstavlja sofisticiranu vizuelnu celinu sa naglašenim autorskim stavom.

Jasna Gulan (1976. Novi Sad) diplomirala (2002) i magistrirala (2007) na grafičkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Slobodana Kneževića. Od 2017. je na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom prof. Višnje Petrović. Od 2004. godine radi kao slikar-konzervator u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Petrovaradin. Član je SULUV-a (Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine), DKS-a (Društva konzervatora Srbije) i ICOMOS-a (Međunarodnog saveta za spomenike i spomeničke celine). Izlagala je samostalno i na većem broju grupnih izložbi. Dobitnica je više nagrada i priznanja.

Značajan stimulans ovom projektu daje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje i ove godine dodeljuje tri ravnoparvne otkupne nagrade. Nagrađeni autori su: Dominika Morariu, Milica Antonijević i Antonije Vešović.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text