Nadežda Kirćanski je dobitnica Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ 2018

Nadežda Kirćanski je dobitnica Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ 2018

U galeriji Remont, 2. jula je otvorena izložba finalista Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".

Finalisti/kinje Nagrade Dejan Clement, Nadežda Kirćanski, Dejan Marković, Dušan Rajić, Ivana Ranisavljević su pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo odluku i na otvaranju izložbe proglasio Nadeždu Kirćanski za ovogodišnju dobitnicu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".Ovogodišnji žiri nagrade u sastavu: Vjera Borozan (istoričarka umetnosti i kustoskinja, direktorka Narodnog muzeja Crne Gore), Jelena Mijić (umetnica, dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos za 2017.), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd), doneo je odluku da se nagrada dodeli Nadeždi Kirćanski.


 

Podsetimo da je ovogodišnji žiri nagrade prethodno odabrao pet umetnica i umetnika u finalni krug: Dejan Clement, Nadežda Kirćanski, Dejan Marković, Dušan Rajić i Ivana Ranisavljević. Više o svim finalistima i njihovim radovima možete pročitati na ovom linku.Iz obrazloženja žirija:

"Članovi žirija žele da se zahvale finalistima na inspirativnim razgovorima i kvalitetno produciranim radovima. Posebno želimo da istaknemo i kvalitet izložbe u celini. Smatramo da ova izložba daje uvid u relevantne prakse na ovdašnjoj savremenoj umetničkoj sceni.

Nagrađena finalistkinja je prikazala kapacitet da se na neposredan način bavi aktuelnim društvenim fenomenima. Kroz svoj rad  uspostavila je vezu izmedju verbalnog žargona svoje generacije, traumatičnih tema društvene svakodnevnice i jezika savremene umetnosti. Nagrađena umetnica za 2018. godinu je Nadežda Kirćanski."


Nadežda Kirćanski, nista spec 1.0, site-specific ambijentalna instalacija, Galerija Doma Omladine, 2018.
 

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) završila je 2017. osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu, na kojem je trenutno na prvoj godini doktorskih studija. Izlagala je na tri samostalne (nista spec 1.0, Dom Omladine; #RIP, Remont) i na više od 20 grupnih izložbi. Dobitnica je nagrade „Sreten Stojanović, profesor ALU“ za dostignuća u skulpturi 2017. godine.

Izložba “nista spec 1.0” Nadežde Kirćanski postavljena je u Galeriji Doma omladine Beograda do 13. jula 2018. godine. Izložba “nista spec 1.0” zamišljena je kao site specific instalacija koja prezentuje sve pritiske savremenog života na mlade ljude, koji su temeljno uticali na njihov jezik ali i celokupan modus operandi.

Dobitnicu Nagrade Mangelos Nadeždu Kirćanski očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited, a nakon povratka u Beograd i samostalna izložba.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine je dodeljena šesnaesti put.


Rad Dušana Rajića i Ivane Ranisavljević

 

Organizatori Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Beograd.

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je podržana od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.


Rad Dejana Markovića
 

Rad Dejana Clementa
 
Fotografije sa otvaranja: Srđan Veljović
Fotografija Nadežde Kirćanski: Igor Ripak

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text