Muzej istorije Jugoslavije obeležio 20 godina postojanja uz novi vizuelni identitet

Muzej istorije Jugoslavije obeležio 20 godina postojanja uz novi vizuelni identi

Muzej istorije Jugoslavije ulazi u treću deceniju s novim imenom i novom koncepcijom!


Muzej istorije Jugoslavije (MIJ) sinoć je, uz prisustvo velikog broja gostiju, obeležio jubilarni Dan Muzeja i 20 godina od osnivanja. Nakon kraćeg osvrta na istorijat i rad Muzeja, Neda Knežević, direktorka MIJ, zvanicama je predstavila novu koncepciju, ime i logo Muzeja Jugoslavije.

 


Inicijativa o promeni imena u Muzej Jugoslavije predstavlja težnju da se delokrug istraživanja i muzealizacije usmeri na širok spektar različitih fenomena koji obeležavaju jugoslovensko nasleđe i jugoslovensko iskustvo, a koji su već neko vreme prepoznati u aktuelnoj muzejskoj praksi, objasnila je Neda Knežević, direktorka MIJ.

Aktvnosti sve više usmeravamo ka temama i periodima koji su do sada bili zapostavljeni, pre svega zbog specifičnosti fonda koji neuporedivo bolje dokumentuje period socijalističke Jugoslavije. Kroz svoje brojne programe i aktivnosti podstičemo društveno pamćenje i negujemo sećanja na razvoj jugoslovenske ideje.

Nov vizuelni identitet Muzeja Jugoslavije donirao je Slavimir Stojanović, istaknuti grafički dizajner.

Tokom dana ulaz u Muzej bio je slobodan, a organizovan je i specijalan program za publiku. U objektu Muzej 25. maj publika je na izložbi jednog predmeta, Trčanje kroz vreme, premijerno bila u prilici da vidi jednu od četiri sokolske štafete koje su u septembru 1940. godine, povodom sedamnaestog rođendana Petra II Karađorđevića, prestolonaslednika i starešine sokola, stigle u Beograd u organizaciji Saveza sokola Kraljevine Jugoslavije. Ova štafeta na simboličan način povezuje sva tri perioda istorije te zemlje (Kraljevinu Jugoslaviju, socijalističku Jugoslaviju i Saveznu Republiku Jugoslaviju).

Tokom dana virtuelna publika imala je priliku da čuje najzanimljive priče o izabranim predmetima izloženim na novoj postavci Otvaramo depo preko prenosa uživo na društvenoj mreži Fejsbuk.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services