Mojsijev nevidljivi most u Holandiji

Moses Bridge by RO&AD architecten

"Moses Bridge" by RO&AD architecten


Nevidljiv most u Holandiji delo je holandsko-belgijskog arhitektonskog studija RO&AD architecten. Autori mosta bili su inspirisani biblijskom slikom Mojsijevog prelaženja preko Crvenog mora. Most je izgrađen u Halsterenu, na teritoriji opštine  Bergen op Zoom u holandskoj oblasti Zapadni Brabant. 


Na prvi pogled možete pomisliti da vas vaše oči varaju, ali ovo što vidite zaista je istina. Reka je prepolovljena na dva dela, a most prolazi ne preko vode, već kroz vodu. Stvara se iluzija da ljudi prelazeći most prolaze kroz ispresecanu reku.

Problem holandskih voda i odbrane od istih ima dugu istoriju. Holanđani premošćavaju ovaj problem kako isušivanjem voda, tako i građenjem odbrambenih rovova, kanala...U projektu "Mojsijevog mosta" iskorišćen je jedan drugi odrambeni sistem, postojeći zaštitni bedem. Naime, tokom 17 veka niz rovova i utvrđenja izgrađeno je u zapadnom Brabantu duž takozvane West Brabant Water Line regije kako bi se odbranili od invazije Francuza i Španaca. 

Savremeni umovi arhitekata iz studija RO&AD iznedrili su rešenje kojim se prevazilaze konvencionalne ideje izgradnje mosta preko vode. Koriste već postojeći odbrambeni rov i projektuju most koji prolazi kroz bedem i reku. 

Most omogućava prolaz na drugu stranu obale reke, i to ispod nivoa vode, kroz uzan i dugačak tunel koji prolaznike vodi do tvrđave iz 17. veka (Fort de Roovere) koja se nalazi na drugoj strani kanala. 

Most je napravljen od održivog materijala, drveta. Korišćena je posebna vrsta drveta Accoya. Drvo je dodatno tretirano netoksičnim slojem acetnog anhidrida (Accsys Technologies), koji ga štiti od propadanja i erozije. 

Project Name: Moses Bridge
Architects: RO&AD architecten
Contributing architects: Ro Koster, Ad Kil, Martin van Overveld
Structural Engineer : Adviesbureau, Lüning Doetinchem, The Netherlands
Contractor: AVK-bv , Oude Tonge, The Netherlands
Client: Municipality of Bergen op Zoom
Location: Halsteren, Municipality of Bergen op Zoom , The Netherlands
Used Materials: Accoya Wood, Angelim Vermelho
Total area: 50m2

Izvor: Yatzer

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services