MLS: Posle prekretnice vekova u Galeriji SULUV

MLS: Posle prekretnice vekova u Galeriji SULUV

Posle prekretnice vekova - prateći program obeležavanja 50 godina rada Malog likovnog salona u Galeriji SULUV u Novom Sadu.

Izložba MLS: Posle prekretnice vekova kao prateći program obeležavanja 50 godina rada Malog likovnog salona, biće otvorena u ponedeljak, 17. decembra, u 20 časova, u Galeriji SULUV (Bulevar Mihajla Pupina 9) u Novom Sadu.

 

 

Šezdesetih godina dvadesetog veka u Novom Sadu, u atmosferi u kojoj Tribina mladih uveliko organizuje svoje konceptualne programe, a eksperiment i bunt u umetnosti prate u korak svetska zbivanja, van etabliranih muzejskih prostora namenjenih velikim retrospektivnim izložbama, u gradu polako počinju da se otvaraju novi izložbeni prostori, male galerije, likovni saloni za izložbe kamernog, salonskog tipa, koji između ostalog imaju i komercijalnu namenu.


Mali likovni salon započeo je sa radom 1965. godine, kao Odeljenje za priredbe tadašnjeg Kulturnog centra smeštenog u barake Fruškogorske broj 2. U njemu su se prodavale karte za koncerte, reprodukcije poznatih slikara, ali i originali pojedinih novosadskih autora. U želji da stvore i animiraju publiku, a pre svega poboljšaju prodaju slika, da unesu „sliku u svaku kuću“, zaposleni u MLS započinju sa izlagačkom delatnošću 1968. godine. U galeriji ubrzo počinju da izlažu najpoznatija imena jugoslovenske likovne umetnosti: Milan Konjović, Marko Čelebonović, Ivan Tabaković, Mića Popović, Janez Bernik (Ljubljana), Mersad Berber (Sarajevo), Edo Murtić (Zagreb), Vojo Stanić (Herceg Novi), Hilmija Ćatović (Priština) i brojni drugi.

Izložba povodom 50 godina od prvih izložbi organizovanih u ovoj galeriji, priređena je u tri segmenta („MLS: Prve godine“, „MLS: Osamdesete i devedesete“, „MLS: Posle prekretnice vekova“), i to u sve tri galerije koje trenutno postoje na ovom delu bulevara Mihajla Pupina, na nekadašnjem bulevaru Maršala Tita, na delu ulice u kojem se u ono vreme odvijao korzo: u Malom likovnom salonu, u galeriji SULUV (obe na broju 9) i u galeriji Bel Art (na broju 17).

Izložba se otvara u Malom likovnom salonu u ponedeljak, 17. decembra u 20 časova, a trajaće do 18. januara 2019. godine, dok će gostujući deo postavke u galerijama Bel Art i SULUV trajati kraće i može se pogledati u narednih nedelju dana posle otvaranja, do 22. decembra 2018. godine.

U hronološki trećem segmentu izložbe MLS: Posle prekretnice vekova, u galeriji SULUV biće predstavljeni radovi nekih od autora koji su u MLS izlagali, a koji su većinom članovi SULUV-a: Vladislav Šešlija, Biljana Bakaluca, Danilo Vuksanović, Jelena Sredanović, Milan Nešić, Monika Sigeti, Janoš Tarko, Jelena Đurić, Mirjana Blagojev, Radmila Matejević, Goran Jureša, Korina Gubik, Igor Cvejanović, Alena Klaćik…
 

Na naslovnoj: 1981. Miodgrad Miša Nedeljković


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text