Mladi hrvatski dizajneri na letnjem programu Škole vizuelnih umetnosti u Njujorku

Mladi hrvatski dizajneri na letnjem programu Škole vizuelnih umetnosti u Njujork

Mlade nade hrvatskog dizajna na letnjem programu poznate njujorške Škole vizuelnih umetnosti (School of Visual Arts).

Između 400 studenata, koliko ih ove godine učestvuje u letnjem programu njujorške Škole vizuelnih umetnosti, po prvi put nalaze se mladi umetnici iz Hrvatske - učenici zagrebačke Škole primenjene umetnosti i dizajna - Hana Reberski i Ivan Stanišić.Njima je Škola vizuelnih umetnosti  (SVA) za svoj program dodelila dve prestižne stipendije, zaslugom Anthonyja P. Rhodesa, izvršnog potpresednika SVA i Mirka Ilića, profesora na SVA.


Hana Reberski i Ivan Stanišić u društvu Mirka Ilića i Miltona Glasera potvrdili: Umetnost je Rad!


Hanu i Ivana odabrali su njihovi mentori, profesori Škole primenjene umetnosti i dizajna u Zagrebu, Filip Pintarić i Vinka Mortigjija Anušić.Organizaciju i logistiku putovanja sprovodi UBU - Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb u saradnji sa ŠPUD-om Zagreb i Neformalnim savezom Organizam.


.
Letni program njujorške Škole vizuelnih umetnosti obuhvata intenzivni program upoznavanja sa njujorškom umetničkom scenom. 'Pre-College' studenti biraju željeno područje interesa koje studiraju kroz predavanja o istoriji umetnosti, teoriji umetnosti kao i upotrebi medija i materijala. Program je pojačan listom aktivnosti kojima se mladi u potpunosti upoznaju sa socijalnim i kulturnim životom New Yorka. Nastava se odvija od ponedeljka do petka, a ceo program traje 3 nedelje. Svi polaznici ovog programa moraju pokazati da su zreli, odgovorni i spremni za kreativni i lični izražaj i slobodu koju ovaj program nudi, i moraju imati ozbiljan stav prema umetničkom radu koji je njihov primarni fokus u ovom programu.

Da su, Hana i Ivan, svojim  radom i nastupom tokom školovanja u zagrebačkom ŠPUD-u zadovoljili kriterijume za takav program, slažu se i njihovi mentori.  'Hana vrsno barata tradicionalnim likovnim tehnikama, a tijekom školovanja pokazivala je veliki interes za spajanje digitalnog prostora i grafičkog dizajna, a ispred OUA natjecala se 2012. i 2013. na državnom natjecanju osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna "LIK": 2012. osvojila je 1. nagradu sa radom "Pentapark", a 2013. osvojila je 1. nagradu sa radom "Vrata u prostor energije' - ističe profesor i mentor Filip Pintarić.Ivan Stanišić završio je 3. razred Grafičkog odseka ŠPUD-a. Poseban interes pokazuje za crtanje i grafičke tehnike u kojima postiže zavidne rezultate. Aktivno i vrlo uspešno učestvuje u svim projektima i izložbama Grafičkog odseka, gde se njegovi radovi posebno ističu preciznošću izvedbe (pod mentorstvom prof. Vinke Mortigjija Anušić).Troškove smeštaja i dodatnih programa za učenike u celosti pokriva, takođe SVA. Nastavni program koji se odvija od ponedjeljka do petka vrlo je intenzivan i zahtevan. Tako je Hana do sada pohađala radionicu prof. Kevina O'Callaghana, vođe odseka 3D design programa (autor izložbe "Yugo as art" - preoblikovanje starih starih jugića, NY 1995). Zadatak joj je bio da prikaže jedan istorijski trenutak za koji je odabrala temu "Nestanak aviona Amelie Earhart  – interpretacije kroz 3D dizajn" koji će rezultirati simboličkim modelom aviona. Na radionici prof. Johna Ruggerija, ilustratora i dizajnera –  učestvovala je na vežbama crtanja (slobodne kompozicije, crtanje nakon posmatranja Empire State Building-a itd.).


Kevin O'Callaghan


Ivan je do sada pohađao radionice crtanja i grafičkih tehnika (bakropis, sitoštampa, akvatinta), na kojima su nastali njegovi novi radovi poput: "Mother Earth" i "Žirafa".
Mladi hrvatski umetnici su u društvu Mirka Ilića razgledali grad, posetili studio velikog njujorškog grafičkog dizajnera Miltona Glasera, a takođe zavirili i u poznati (susedni) studio ilustratora i dizajnera Mirka Ilića. U vannastavnom programu, osim što upoznaju New York, vreme su iskoristili i za obilazak  MoMA-e ( The Museum of Modern Art ) – izložbu Marije Lassnig i odlazak na Broadway na mjuzikle "Matilda" i "Mamma Mia!".

Hana i Ivan na ovom studijskom putovanju u sklopu SVA Letnjeg programa imaju jedinstvenu priliku da sarađuju sa najpoznatijim svetskim umetnicima, dizajnerima, SVA profesorima, i da upoznaju studente koji dolaze iz raznih delova sveta (Koreje, Turske, Afrike..itd).

Tako je saradnja sa svetski poznatim dizajnerom, ilustratorom i bivšim učenikom zagrebačkog ŠPUD-a, Mirkom Ilićem, profesorom na SVA, Udrugom bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU i Školom primenjene umetnosti i dizajna Zagreb rezultirala još jednom, novom  umetničko – edukativnom saradnjom između prestižne njujorške Škole vizuelnih umetnosti i zagrebačkog ŠPUD-a, s ciljem afirmacije mladih umetnika i dizajnera u nastajanju kroz upoznavanje i povezivanje sa svetskim tokovima u umetnosti, dizajnu i edukaciji ŠPUD-ovaca u SVA programima. 

A saradnja i povezivanje ovih institucija započela je prošle godine u Sloveniji na otvaranju izložbe "Underground Images"  (Slike iz Podzemne), koja nudi uvid u istoriju njujorške Škole vizuelnih umetnosti i kolektivnog talenta njenog hvaljenog i priznatog Odseka za dizajn i ilustraciju. Izložbu su organizovali Mirko Ilić, profesor na SVA, i Francis DiTommaso / SVA galerija, u saradnji s Udrugom bivših učenika Škole primenjene umetnosti i dizajna (UBU), Hrvatskim dizajnerskim društvom (HDD), Školom Primenjene umetnosti i dizajna Zagreb (ŠPUD) i Neformalnim savezom Organizam. Za organizaciju i realizaciju ovih projekata odgovorni su Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić, Vinka Mortigjija Anušić i Ivanka Bičak.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services