Milija Belić na izložbi "Interdiscursive Non-Objective 2" u Poljskoj

Milija Belić na izložbi "Interdiscursive Non-Objective 2" u Poljskoj

Milija Belić, srpski multimedijalni umetnik koji svoju višedecenijsku karijeru gradi na relaciji između Beograda i Pariza, zastupljen je na međunarodnoj izložbi geometrijske umetnosti "Interdiscursive Non-Objective 2" u Univerzitetskoj Galeriji u poljskom gradu Cieszyn.

 

 

 

 

Ovo je druga od tri planirane izložbe u Poljskoj 2019. godine.

Otvorena je 10. aprila i trajaće do 5. maja. Prvo izdanje ove izložbe održano je u Galeriji Dzialan u Varšavi u februaru 2019. godine, a treće će biti otvoreno 9. maja 2019. u Galeriji Instituta za likovne umetnosti u Kielcu.

Na izložbi u Univerzitetskoj Galeriji u Cieszynu učestvuje 35 umetnika iz Australije, Austrije, Danske, Francuske, Holandije, Nemačke, Poljske, Slovačke, SAD-a, Mađarske i Velike Britanije.

Na izložbi su predstavljena dela umetnika koji predstavljaju različite generacije, stavove i struje savremene geometrijske umetnosti, za koje je zajednički imenitelj interdiskurzivnost. Ovaj trend geometrijske umetnosti prvi put je dijagnostikovan i opisan 2016. godine od strane prof. Grzegorza Sztabinskog u tekstu "Interdiskurs u savremenoj geometrijskoj umetnosti". Sztabinski veruje da je "suprotno ulozi nekadašnjeg geometrijskog diskursa, koji je u svojim pretpostavkama bio relativno homogen, iako multiformni, savremena umetnost ovog tipa zamaglila granice u sferi teorijskih pretpostavki i praksi". On dodaje i da geometrijski diskursi pronalaze izraz prvenstveno u delima umetnika ali i u autorskim i kritičko-teorijskim izjavama.

Komesar izložbe je Mark Starel.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services