Milija Belić na izložbi "Anime" u Parizu

Milija Belić na izložbi "Anime" u Parizu

Srpski multimedijalni umetnik Milija Belić pozvan je da učestvuje na izložbi apstraktne video umetnosti pod nazivom „Anime“ u pariskoj galeriji Abstract Project, specijalizovanoj za promociju novih ideja u domenu savremene apstraktne umetnosti, od 30. januara do 16. februara 2019.

 

 

David Apikian, komesar izložbe, podseća na predilekciju Kazimira Maljeviča, koji u korespondenciji sa filmskim stvaraocima Dzigom Vertovim i Sergejom Eisenteinom evocira snažan uticaj slikarstva na filmsku umetnost – kompoziciju, kadriranje, osvetljenje: "U vremenu koje dolazi, ne tako daleko od nas, pojaviće se u filmskoj umetnosti apstraktni nefigurativi umetnici koji će, shvatajući suštinu umetnosti, filmovima doneti potpuno novi kvalitet".

Umetnici koji učestvuju na izložbi "Anime" dolaze sa različitih horizonata: slikarstva, fotografije, a njima se pridružuju "algoritmičari", koji grade potpuno novi pristup stvaranju. Izložba pokazuje da je interesovanje umetnika za ovaj tip izražavanja očigledno i da raste. Za apstraktne umetnike koji su sanjali da predstave pokret, animirana slika nudi beskonačno polje mogućnosti u domenu ove vrste istraživanja.
Milija Belić će se predstaviti sa video radom, komjuterskom animacijom, pod nazivom "Chromatique". Devet strukturiranih kvadrata koji dele ekran, animirani simultanom i zasićenom hromatskom igrom, ali diskretno suptilnom u isto vreme, kao osnovnim kvalitetom i krajnjim izrazom vidljivog spektra svetlosti, podržani mnoštvom zvučnih poteza koji se utapaju u difuznu pozadinu, kreiraju sopstvenu audio-vizuelnu konstelaciju u određenom prostorno-vremenskom kontinuumu i pokazuju se kao moguća matrica jedne vrste pulsara – u isto vreme optičkih, oniričkih i imaginarnih, koliko fizičkih i međuzvezdanih, ističe se u katalogu izložbe povodom rada Milije Belića.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services