Milija Belić izlaže u Francuskoj

Milija Belić izlaže u Francuskoj

Srpski multimedijalni umetnik Milija Belić izložiće svoj najnoviji slikarski opus u francuskom gradu Uzes na jugu Francuske.

 

Grad Uzes u Francuskoj, poznat je po svom istorijskom nasleđu kao prvo francusko vojvodstvo, a Milija Belić će predstaviti svoj rad na izložbi nazvanoj “Konkretna umetnost u Uzège – forme, ritmovi i boje”.

 

 

Izložba, koja zastupa estetski trend pod nazivom Art Construit, poznatiji u internacionalnim okvirima kao Art Concret, pokret koji se u poslednje vreme sve više nameće kao jedan od dominantnih pravaca savremene umetnosti ne samo u evropskim okvirima, održava se od 9. do 31. jula i okuplja, pored Belića, još šest internacionalnih umetnika.

U pitanju su nefigurativni radovi, apstraktne slike i skulpture čija realnost leži u prisustvu oblika i boja koji su sami po sebi sadržaj ovih radova – stvarnost koja se iscrpljuje upravo u suptilnim i rigoroznim odnosima između oblika, boja i prostora, kaže se u najavi izložbe. Svako delo predstavlja suštinski fenomenološko iskustvo vizuelne percepcije i receptivnih kvaliteta samog gledaoca u odnosu na plastički jezik oblika, boja i struktura.

Ova izložba je na izvestan način eho velike retrospektivne izložbe posvećene Františeku Kupki, češkom umetniku i jednom od pionira apstraktne umetnosti, koja se trenutno održava u pariskom Grand Palais-u.

Milija Belić, koji je diplomirao slikarstvo na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, a doktorirao umetnost i nauke o umetnosti na pariskoj Sorboni, ovom izložbom potvrđuje nesumnjivo svoju međunarodnu reputaciju sticanu poslednjih decenija na svim meridijanima.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text