MIJ | Promocija knjige "Kako je stvoren Pokret nesvrstanih"

mij, nesvrstani muzej, kako je stvoren pokret nestvrstanih

Promocija knjige Kako je stvoren Pokret nesvrstanih, biće održana u Muzeju istorije Jugoslavije u utorak, 15. novembra u 18 časova.

Suizdavači su Muzej istorije Jugoslavije i Stanko Crnobrnja.

 

 Knjiga Kako je stvoren Pokret nesvrstanih, nastala je na osnovu dnevničkih beleški Bogdana Crnobrnje, diplomate SFRJ iz 1961. godine. Pedeset pet godina posle Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu, čitaoci mogu da saznaju za dramatične i do sada nepoznate događaje koji su prethodili stvaranju pokreta u koji se tokom godina uključilo više od 100 država.

Kako-je-nastao-
Crnobrnja, Nehru i Tito, Nju Delhi 1954


Autentične, dnevničke beleške jednog od arhitekata Beogradske konferencije, izdavači su obogatili sa preko 250 fotografija i priloga koji direktno ilustruju ključne ličnosti i događaje iz originalnog teksta. Velika većina fotografija objavljuje se po prvi put. Na više od 290 strana prikazani su Tito, Naser, Nehru, Nkrumah, Sukarno, Selasije, Bandanaraike, Mahendra, Burgiba, Čerčil, Hruščov, Kenedi, Gromiko, Koča Popović, Bogdan Crnobrnja, Aleksandar Ranković, Vladimir Bakarić, Dobrica Ćosić, Edvard Kardelj, Veljko Vlahović, Mijalko Todorović, Rato Dugonjić, Josip Đerđa, Svetozar Vukmanović, Lazar Koliševski i mnogi drugi.

Kako-je-nastao-
Hajle Selasije i Bogdan Crnobrnja, 1956 Nju Delhu


Sve ove ličnosti, u slici i reči, u ovoj knjizi, čine uzbudljiv kaleidoskop u kome se odražava slika sveta i Jugoslavije u jednoj, po mnogo čemu, istorijskoj godini. Hladni rat, borba protiv kolonijalizma, težnja da se uspostave saradnja i mir u svetu, sve su to delovi uzbudljivih dešavanja koja se u ovoj knjizi slažu pred očima čitalaca.

Naslovna fotografija: Bogdan Crnobrnja i Josip Broz Tito, 1961, Beograd

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services