MIG21 | Međunarodna izložba sa temom migracija u MSUV

MIG21 | Međunarodna izložba sa temom migracija u MSUV

Međunarodna izložba sa temom migracija MIG21* biće otvorena u petak,27. oktobra u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) (Dunavska 37, Novi Sad).

 

Performansi na otvaranju izložbe: Marko Brecelj (SI) | "Žicanje sa žarom uz konferenciju za medije" i Oleg Kulik (RU)  | "Fontana”.

 

Kustosi: Peter Tomaž Dobrila, Nina Jeza, Sanja Kojić Mladenov

Umetnici: AES+F (RU), antiAtlas of Borders (FR), Žarko Bašeski (MK), Mirsad Begić (SI), Marko Brecelj (SI), Bureau d’Etudes (FR), Julijana Božič (SI), Matej Čepin (SI), Ksenija Čerče (SI), Tina Dobrajc (SI), Jusuf Hadžifejzović (BA),  Marko Jakše (SI), Jovan Joca Jovanović/Stanoje Ćebić (RS), Adela Jušić, Andreja Dugandžić (BA), Stojan Kerbler (SI), Aleksij Kobal (SI), Herlinde Koelbl (DE), Oleg Kulik (RU), Zbigniew Libera (PL), Vessna Perunovich (RS/CA), Ale de la Puente (MX), RIGUSRS (SI), Jože Slaček (SI), Zora Stančič (SI), Mladen Stilinović (HR), Dragoljub Raša Todosijević (RS), Dragan Vojvodić (RS), Tanja Vujinović (RS/SI), Uroš Weinberger (SI), Brigitta Zics (HU/UK), Srdjan Živulović (SI)


AES+F, Inverso Mundus, 2015
 

MIG 21, međunarodna umetnička izložba na temu migracija, predlaže potpuno humanistički odgovor na čisto političko pitanje, povezujući tako više od 30 umetnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Francuske, Nemačke, Rusije, Poljske, Mađarske, UK-a, Meksika itd.


Žarko Bašeski, David, 2012


U obilju različitih – izama, potpuno smo zanemarili jedini koji nas stvarno vodi napred kao civilizaciju. Humanizam kao politički program, surogat i zamena za kapitalizam, u stvari, nikad u istoriji nije ni dobio priliku. Zapravo smo uspešno upakovali humanističku notu u različite, uključujući i moderne oblike umetnosti, i toga se još uvek, sada i dalje čvrsto držimo pod maskom očuvanja ideje humanosti. Ipak, promišljanje koje pokreće MIG 21 je zanimljivo upravo zato što međusobno povezuje umetničke vizije i humanističke vrednosti sa različitim vizuelnim, zvučnim i interdisciplinarnim medijima. Izložba će predstaviti radove iz oblasti slikarstva, vajarstva, fotografije, videa, intermedijskih instalacija i naučno & umetnički istraživačkih radova. Umetnički radovi predstavljaju izbor paradigmi koje su obeležile svet savremene umetnosti poslednjih 30 godina sa posebnim naglaskom na tematskim i interdisciplinarnim vezama između vizuelnog i kontemplativno-tehnološki-inovativnog.


Vessna Perunovich, War is Over, War is Never Over,


Program otvaranja međunarodne izložbe MIG21 upotpunjuje gostovanje velikog broja umetnika koji učestvuju na izložbi, kao i onih koji borave u Novom Sadu u okviru rezidencijalnog programa, kustosa i saradnika partnerskih organizacija. Među njima posebno se izdvaja gostovanje kontraverznog, internacionalno prepoznatljivog umetnika iz Rusije Olega Kulika, koji će prvi put u Srbiji izvesti svoj premijerni performans, uz podršku lokalnih stvaraoca. Izdvajamo i performans Marka Brecelja, značajnog slovenačkog multimedijalnog umetnika, performera i društvenog aktiviste, prepoznatljivog kantautora i frontmena nekadašnje čuvene rok grupe Buldožer. Uz njih svoje prisustvo su do sada potvrdili i članovi međunarodno priznate umetničke grupe AES+F iz Rusije, kao i mnogi regionalni umetnici i umetnice.


Herlinde Koelbl, Italy-Catania, 2016 

 

 

U okviru EU projekta RISK CHANGE (Rizikuj promene) koji MSUV realizuje u saradnji sa još 9 organizacija iz Evrope iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine najavljuju sledeći program:


sreda | 25.10.2017. | 19h
SOUND ART | PREZENTACIJA UMETNIKA U REZIDENCIJALNOM PROGRAMU
Muzej savremene umetnosti Vojvodine | Kino sala

Učestvuju:
Petra Kapš (SI), Simon Macuh (SI), Miha Erjavec (SI), Vlado Repnik (SI) i Martina Zelenika Moon (HR).

petak | 27.10.2017. | 19h
otvaranje međunarodne izložbe: MIG21
Muzej savremene umetnosti Vojvodine | galerija S, N, +

Marko Brecelj (SI) | "Žicanje sa žarom uz konferenciju za medije"

 "Moja domovina je ceo ovaj prostor. Ljubitelji država su napravili svoje države u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori... A ja nisam ljubitelj država, ja sam ljubitelj kulturnog prostora i saradnje među ljudima."


Marko Brecelj
 

Oleg Kulik (RU) | "Fontana”

"Kada sam došao u Moskvu, napravio sam staklene skulpture - prozirne figurativne stvari - i niko ih nije voleo… Zatim sam postao izvođač/performer, stvorio ogroman skandal sa mojim čovekom od psa, dobio priliku u Deitch projektu, a nakon toga osetio sam slobodu da nastavim kao umetnik."


Oleg Kulik


lzvodi iz tekstova kustosa:

Prikazati migracije umetničkim sredstvima, razotkriti raznolikost pristupa, suprotstaviti brojne tvrdnje, kako one koje su implicitne tako i one jasne, fokusirati se na lične priče, podrazumevati hiperbole i razumeti metafore, unaprediti dokumentovanje sveta, udubiti se u virtuelne refleksije i uhvatiti realistična značenja kroz prisećanja na prošlost, prihvatanje sadašnjosti i predviđanje budućnosti - to znači razumeti kretnje, pokret, promenu. Smestiti količine koje je fizički jednostavno definisati, na drugi nivo i povezati ih, kroz poetiku individualnih umetničkih radova u različitim audio i vizuelnim medijima, u konzistentnu dramaturgiju - znači postaviti pitanje značenja kretanja, inherentnog kvaliteta svega prirodnog, koje se tokom cele istorije pojavljuje kao dramatično, a često bolno i tragično. Uprkos činjenici da se sve što nas okružuje, sve što živi u nama, što nas čini živima, stalno kreće, nas stalno upozoravaju da granice zaista postoje. Ali, jedina konstanta u životu je promena." (Peter Tomaž Dobrila)

"Migratorna interdisciplinarna mreža MIG 21 tematski je povezana sa migracijama procesima koji su sa migracijama povezani. Migracija kao kretanje unutar prostora i vremena je vitalna za egzistenciju kako ljudi, tako i umetnosti. Transdisciplinarnost umetničkih pristupa kao centralni koncept MIG-a 21 povezuje sve medije, forme i sadržaje umetničkog izraza i promišlja sadašnje stanje društva, a u isto vreme je obeležena vizionarskim radom umetnika koji tu učestvuju. Radovi, koji vremenski pokrivaju period od devetsto-sedamdesetih do danas, su tematski, konceptualni i emocionalni odgovor umetnosti na tekuće svetska događanja." (Nina Jeza)

Region bivše Jugoslavije je devedesetih godina 20. veka bio jedan od nosilaca migracionih i tranzicijskih procesa u Evropi što je dovelo do postepene imigracije značajnog dela kulturne elite u zemlje Zapadne Evrope, severne Amerike, Australije i dr., kao mesta željenog nastanjenja. Mnogi umetnici su odlazili u njih zbog razvijenosti edukativnog sistema, kulturnog i ekonomskog standarda, proširivali svoje duhovne vidike, ostajali, vraćali se u zemlje svog porekla iii išli dalje tražeći nova iskustva. " (Sanja Kojić Mladenov)

lzložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE (RIZIKUJ PROM ENE), podržanog od strane programa Evropske Unije "Kreativna Evropa", u saradnji sa KID KIBLA, Maribor.

Izložba će biti otvorena do 19. novembra 2017. godine.

Na naslovnoj fotografiji: Oleg Kulik, Lolita vs. Alice, 1999-2000.
*MIG21 migratory interdisciplinary grid (migraciona interdisciplinarna mreža)

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text