Merlinka Festival 2018

Merlinka Festival 2018

Deseti, jubilarni, međunarodni festival queer filma "Merlinka", održava se od 6. do 9. decembra u svim salama Doma omladine Beograda. 

Za četiri dana festivala u Velikoj sali, Amerikani i Klubiću Doma omladine Beograda biće prikazano više od 100 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova LGBT tematike.

 

 

Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala, Međunarodnog festivala u Torontu i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Argentine, Perua, Brazila, Kenije, Izraela, Irana, Indije, Burme, Tajvana, Kine, Australije... 

Festival otvara dugoočekivana premijera filma „Srećni princ”, rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta. Reč je o dirljivoj dramatizaciji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenja prikazanoj na prestižnim festivalima Berlinale i Sundance.

Radnja filma govori o poslednjim godinama života Oskara Vajlda, vremenu provedenom u zatvoru nakon što je optužen za homoseksualnost, kao i preseljenje u Francusku nakon puštanja na slobodu.

Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala i dobru atmosferu biće zadužena pevačica Bojana Stamenov.

Poslednje večeri festivala Merlinka, u nedelju 9. decembra od 19 sati, u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće prikazan nagrađivani dugometražni film “Merlinka”. Reč je o argentinskom filmu zasnovanom na istinitoj priči, koji je na Berlinalu nominovan za najbolji queer film i najbolji prvi film reditelja Martina Rodrigeza Redondoa, dok je na festivalima u Milanu i Tel Avivu nagrađen kao najbolji film.

Markos, sedamnaestogodišnji farmer, otkriva svoju seksualnost u neprijateljskom okruženju. Lokalni tinejdžeri mu daju nadimak Merlinka i on postaje meta ljudske žudnje i diskriminacije. Markos se oseća da je sve više i više sateran u ćošak.

Prema rečima reditelja, Martina Rodrigeza Redondoa, filmom je želeo da istraži svet izolacije u kom se našao glavni lik, Markos zvani Merlinka, i to samo zbog toga što se na prvi pogled činio drugačijim od ostalih dečaka u toj maloj zajednici:
“Saznao sam o ovome iz novina i prateći vesti. U 2009. godini priča se pojavila na svim stranicama i u emisijama crne hronike nacionalnih argentinskih medija. Od tog trenutka sam se zainteresovao, i uspeo sam da intervjuišem Markosovog advokata, a kasnije i samog Markosa. Kažem Markosa, a ne Merlinku, jer se to događalo 2010. godine, i u tom trenutku on se još uvek nije odlučio da započne tranziciju. Bio sam svedok njene tranzicije. U tom smislu, bilo mi je veoma interesantno kada mi je Markos rekao da je njegov muški identitet umro posle događaja opisanih u filmu, i da se rodila Merlinka”.

Po prvi put ove godine Merlinka festival se održava u svim salama Doma omladine Beograda, sa paralelnim projekcijama u Velikoj sali, Amerikani i Klubiću. 

Iz programa izdvajamo:

Možete li mi ikada oprostiti?
(r. Marielle Heller)
Kada Li Izrael ne uspe da podiđe trenutnim ukusima, ona pretvara svoju umetnost u prevaru. Adaptacija memoara Can You Ever Forgive Me?, istinita priča o najprodavanijem biografu poznatih koju glumi Melissa McCarthy.

Vita i Virdžinija
(r. Chanya Button)
Fascinantna istinita priča o ljubavnoj aferi između popularne autorke Vite Sakvil-Vest i književne ikone Virdžinije Vulf.

Nož + srce
(r. Iann Gonzalez)
Sa Kanskog festivala stiže horor triler o producentkinji trećerazrednih gej porno filmova koju glumi Vanessa Paradis. Ona pokušava da očara svoju bivšu ljubavnicu snimajući ambiciozni film, ali…

Scotty i tajna istorija Holivuda
(r. Matt Tyrnauer)
Scotty Bowers je legenda Holivuda čiji memoari prate decenije koje je proveo ispunjavajući seksualne želje holivudskih zvezda.

Naslednice
(r. Marcelo Martinessi)
Dobitnik Srebrnog medveda u Berlinu prati Chelu i Chikuitu, obe poreklom iz bogatih porodica koje se suočavaju sa lošom finansijskom situacijom i gubljenjem socijalnog statusa.

Merlinka
(r. Martín Rodríguez Redondo)
Markos je 17-godišnji mladić sa sela koji otkriva svoju seksualnost u neprijateljskom okruženju. Lokalni mladići su ga prozvali Merlinka i svakodnevno ga maltretiraju.

Rafiki
(r. Wanuri Kahiu)
Dobre kenijske devojke postaju dobre kenijske žene, ali Kena i Ziki traže nešto više. Kada ljubav procveta između njih, dve devojke će biti primorane da biraju između sreće i sigurnosti. Film je bio zabranjen u Keniji.

Među ljudima: Život i gluma
(r. Želimir Žilnik)
Video prikazuje sećanja i komentare glumaca amatera u kombinaciji sa scenama iz filmova u kojima su učestvovali kao “protagonisti”, pomešani sa snimcima ekipe koja radi na setovima Žilnikovih filmova.

„Merlinka“ festival se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, uz podršku brojnih pokrovitelja, partnera i prijatelja festivala. Nastao je sa ciljem da očuva sećanje na Vjerana Miladinovića Merlinku i promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.


Facebook 
Instagram
 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services