Međunarodna putujuća izložba grafika na pesku "Izvan vremena"

Međunarodna putujuća izložba grafika na pesku "Izvan vremena"

Međunarodna putujuća izložba grafika na pesku "Izvan vremena", biće otvorena u ponedeljak 1. aprila u 19 časova u Galeriji SULUV (Terazije 26, 2. sprat).

Postavku čini 50 eksponata (snimaka dela nastalih metodom sadejstva crtanja po pesku i svetlosti) 21 autora iz Rusije, Belorusije, Ukrajine, Nemačke, Japana...

 

 

Кoordinator projekta, umetnica i terapeut (koji ovu tehniku koristi kao metodu) Ana Кononenko održaće sredom, tokom trajanja izložbe, radionice za decu od 4 - 12 godina i masterklas za studente umetnosti grafike. Tačna satnica će biti naknadno objavljena na fejsbuk stranici galerije SULUJ. 

Autori projekta: Anastasia Melentsova, (Ukrajina), Ganna Ruzhinska (Ukrajina),
Učesnici: (21 autor): Anastasia Melentsova, (Ukrajina), Ganna Ruzhinska (Ukraina),  Masamichi Mori (Japan), Elena Poltoratskaia (Rusija), Marina Miloslavskaya (Ukraina), Alena Yepanchyntsava (Belarus), Alyona Voynovа (Nemačka), Lilia Ravilova (Rusija), Eva Aibazova (Rusija/ Nemačka), Daria Kotyukh (Rusija), Ekaterina Barsukova (Rusija), Olga Radzetskaya (Belarus), Anna Iva (Rusija), Anna Telbukh (Nemačka/Ukraina), Victoria Volodina (Rusija), Olga Lysytska (Ukraina), Anna Kononenko (Srbija), Tatiana Vasilieva (Rusija), Olga Zaritskaia (Moldova), Svitlana Telbukh (Nemačka), Maria Baechni (Rusija).

Ovo je druga međunarodna putujuća izložba peščane grafike. Izvodi se u 14 gradova u 8 zemalja: Ukrajini, Moldaviji, Srbiji, Nemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Belorusiji i Rusiji. 
Popularizacija peščane umetnosti i razvoj peščane grafike su glavne ideje projekta. Koristeći pokretnu (nestabilnu) tehniku sand art umetnici  21. veka stvaraju svoja dela u pesku. Svoje radove čuvaju snimajući ih digitalnom kamerom i štampanjem visokotehnološkim kavalitetom na različitim materijalima. Kao rezultat tog rada nastaju peščane grafike i peščani filmovi.

U ranijem periodu grafički umetnici koristili su različite tehnike i materijale. Krajem 20 veka pojavila se peščana animacija. Pesak i staklo, svetlost i senka, pokreti umetnikove ruke i mašta stvaraju naizmeničneslike koje se smenjuju pred očima gledaoca. Ovako nastaje priča o pesku. Kratkoročnost trajanja umetničkog dela razlikuje pesak od drugih materijala.

Na otvaranju izložbe će biti održana dodatna projekcija peščanih videa i masterklas slikanja peskom za sve posetioce koj će biti upriličen od strane jednog od autora izložbe i centra zAnima.

 

Dodatne aktivnosti tokom trajanja izložbe:

Radionice za decu: “Vanvremenska dimenzija slike“ (za uzrast dece od 4 do 12 god.)

Svake srede tokom izložbe posetioci mogu da se priključe radionici slikaju peskom sami ili sa decom. Dodatni termin će biti posvećen prazniku Vrbica. Radionica slikanja peskom je osmišljena u skladu sa kreativim pristupom deci kroz igru, koji leži u osnovi terapeutskog rada centra za decu i odrasle zAnima. Razmišljanja na temu “Kakve stvari, sečanja i događaji bude u nama osećaj vanvremenskog” i “šta činimo da bismo ostavili trag u vremenu” biće pretvoreni u peščane crteže. Radionica je namenjena deci od 4 do 12 godina. Cilj je da deca na kreativan način otkriju merila umetničke vrednosti. Da kroz peščane crteže nauče da su materijalne stvari prolazne i propadljive i da se jedino kroz umetničko delo, crtež ili grafiku može trajati dugo bez obzira na vreme.

Nakon radionice sa decom organizatori će biti dostupni za razgovor sa roditeljima na teme vezane za emotivni i socijalni razvoj deteta. To predstavlja i osnovu rada kroz rad sa peskom. To je pristup kojim se kombinuje sendplej terapija i art-terapija kroz igru i bajke. Rad sa peskom daje mogućnost, u neverbalnoj formi, pomoću igre u specijalnom peščanom bazenu ili crtanja peskom na svetlećim stolovima ili nameštanja minijaturnih figurica, da se dođe do dubokih slojeva psihe i podsvesnih emocionalnih sadržaja.
Rad sa peskom pomaže buđenju spontanosti i otkrivanju unutrašnje snage psihe koja pokreće samoisceljenje, integraciju, razrešavanje konflikata na nenametljiv i prirodan način.

U toku izložbe u prostorijama SULUJ biće organizovano predavanje sa elementima masterklasa slikanja peskom za studente likovnih fakulteta u izvođenju Anne Kononenko, jednog od učesnika izložbe.

Izložba će biti otvorena do 25. aprila 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text