Međunarodna konferencija "Creative Backslash"

Međunarodna konferencija "Creative Backslash"

Od 12. do 14. juna, Nova Iskra će predstaviti trodnevni međunarodni forum – “Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations, u Kulturnom centru Beograda i Fabrici.

 

 

Konferencija će okupiti istaknute predavače, umetnike, kreativne preduzetnike, predstavnike habova, studente, profesore i kreatore politika iz Turske, Grčke, Velike Britanije, Španije, Portugala, Slovenije, Slovačke, Francuske, kao i iz drugih zemalja i sa Balkana.

Program će se kroz predavanja, radionice i panel diskusije dotaći i nekih od važnih pitanja kao što su odnos kreativnog rada i mentalnog zdravlja, “gig ekonomija”, lični razvoj, otpornost (resilience) pojedinaca i dizajn organizacija, prostori ko-kreacije, učenje kroz saradnju ili blockchain kao alat za kolaboraciju.


Rachel Doern


Među predavačima su Rachel Doern i Aleksandar Brkić sa vodećeg londonskog univerziteta Goldsmiths, zatim predstavnici habova Collaborativa, Poligon ili CRU Cowork, zatim Brano Frk iz slovačke organizacije za dizajn učenja Oppus, Dragana Jevtić iz Kreativnog menorstva, kao i Darija Medić iz Diplo Fondacije i Marko Novaković koji stoji iza nagrađivanog projekta “Klijent je uvek u pravu”.


Aleksandar Brkić

 

Pored brojnih predavanja i prezentacija, četiri paralelne radionice vodiće profesor Jovan Čekić sa FMK-a (Kreativne strategije), Atilim Sahin iz turske organizacije ATÖLYE (Kako graditi zajendice), Nana Radenković ispred Nove Iskre (Timska kultura) i Eva Velimirović koja će održati kratki trening o ličnoj organizaciji i planiranju. Program je podeljen u tri tematska nivoa: alone (individualni nivo), together (nivo saradnje) i united (nivo organizacije).


Dragan Živadinov


U sredu 12. juna u Kulturnom centru Beograda, u okviru konferencije će biti održano i performativno predavanje legendarnog slovenačkog umetnika i pozorišnog reditelja Dragana Živadinova pod nazivom Post-gravity Art. Ovaj inspirativni i intrigantni događaj je otvoren za širu javnost, i besplatan uz registraciju na ulazu.

Živadinov je sa svojom poslednjom, zapaženom predstavom otvorio prošlogodišnji Bitef festival, a ovom prilikom će govoriti o svojim projektima usmerenim na umetničko istraživanje svemira i realizaciju kosmo-kinetičkih umetničkih projekata (čak i u nultoj gravitaciji), koji uključuju pedesetogodišnji teatarski proces “Noordung” (1995-2045.), osnivanje kulturnog centra evropskih svemirskih tehnologija KSEVT u Vitanju i brojne druge umetničke akcije koje prevazilaze naše planetarne okvire. Pored toga što je jedan od osnivača kultnog projekta-države NSK i pozoriošne trupe Gledališče sester Scipion Našice, Živadinov je kandidat za kosmonauta i stanovnik “Zvezdanog grada” nadomak Moskve.

Učešće na konferenciji je besplatno. Umetnici, autori, istraživači, kreativni profesionalci i preduzetnici, predstavnici habova, studenti ili edukatori zainteresovani za događaj mogu se prijaviti putem ovog linka do 5. juna u ponoć.

Trodnevna međunarodna konferencija Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations”, koja se bavi različitim aspektima i izazovima u polju kreativnog rada i produkcije, okupiće od 12. do. 14 juna. profesionalce, autore, edukatore, predstavnike organizacija i institucija iz brojnih evropskih zemalja, Turske i Velike Britanije. Konferenciju predstavlja Nova Iskra u okviru projekta “Connect for Creativity”.

Projekat "Connect 4 Creativity" ima za cilj da promoviše interkulturalni dijalog kroz povezivanje kreativnih habova i zajednica u umreženu zajedničku budućnost. "Connect 4 Creativity" je 18-mesečni projekat pod vođstvom Britanskog saveta, u partnerstvu sa Univerzitetom Abdulah Gül, i tri kreativna haba – Atölye u Turskoj, bios u Grčkoj i Nova Iskra u Srbiji. Projekat sufinansiraju Evropska unija i Republika Turska, kroz program Interkulturalnog dijaloga, uz podršku Yunus Emre Instituta iz Turske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services