Međunarodna "Hack Creative Week" u Beogradu posvećena promociji kulturnog nasleđa Srbije

Međunarodna "Hack Creative Week" u Beogradu posvećena promociji kulturnog nasleđ

Digitalne priče malih istorijskih gradova: HACK CREATIVE WEEK

 

Centar za urbani razvoj u okviru projekta „diSTORY”, koji je podržan od strane Evropske unije i programa Kreativna Evropa, organizuje međunarodnu edukativnu Hack Creative Week (Hak kreativnu nedelju) koja se održava u UK Parobrod u Beogradu od 21. do 25. novembra 2016. godine.

 

Cilj Hack Creative Week-a je da se kroz saradnju različitih aktera iz oblasti kulture i digitalnih tehnologija istraže novi načini interpretacije bogatog kulturnog nasleđa malih istorijskih gradova i muzeja Evrope u cilju unapređenja njihove 'digitalne' privlačnosti i komunikacije sa novom publikom.

Tokom ove sedmice u Beogradu će se okupiti stručnjaci za nove tehnologije i dizajn, kustosi iz muzeja, koji će zajedno sa partnerima iz Italije i Slovenije razrađivati nove mogućnosti u promociji kulturne baštine. U fokusu će biti mali gradovi sa bogatom istorijom što je i tema samog projekta. Cilj je da se uz pomoć novih tehnologija proširi muzejska publika i na novu generaciju posetilaca. Generaciju koja je odrasla uz nove tehnologije.

Dobar primer malog grada u Srbiji koji ima bogatu istoriju je Topola. Oplenac i opština Topola predstavljaju važne spomenike kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije koje će se preko međunarodnog projekata „diSTORY” promovisati u evropskim okvirima. Posetioci Oplenca i Topole će ubudućnosti biti u prilici da uz pomoć najnovijih tehnologija saznaju priču o istorijskom značaju ovog mesta. Grad Topola će biti uključen u evropsku mrežu istorijskih gradova.

Tokom prvog dela programa učesnici će imati priliku da se upoznaju sa novim pravcima i savremenim tehnologijama u interpretaciji kulturnog nasleđa, postojećim primerima dobre prakse, kao i istraživanjima i alatima za saradnju, uključivanje i privlačenje nove publike. Tokom drugog segmenta, učesnici će zajedno sa timovima predstavnika delegacija iz Italije, Slovenije i Srbije, stručnjacima i studentima iz oblasti muzeologije, digitalnih tehnologija i dizajna, programerima i stručnjacima za razvoj publike učestvovati u kreiranju predloga pilot digitalnih priča malih istorijskih gradova učesnika projekta (Topola, Srbija; Radovljica, Slovenija; Fermo, Italija). Rezulatati radionice poslužiće kao platforma za razvoj ideja, alata i strategija za nove prakse u interpretaciji kulturnog nasleđa.

Višednevni program je namenjen studentima umetnosti, medija, digitalnih tehnologija i arhitekture, inovativnim i radoznalim dizajnerima, programerima, muzejskim stručnjacima, predstavnicima institucija kulture, IT i marketing stručnjacima zainteresovnim da učestvuju u izazovu redefinisanja načina interpretacije kulturnog nasleđa malog istorijskog grada.

Centar za urbani razvoj realizuje međunarodni projekat „diSTORY” u saradnji sa Muzejima opštine Radovljica iz Slovenije, Asocijacijom istorijskih gradova Slovenije i opštinom Fermo iz Italije.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services