Medeni vrt u parku na Adi Huji

Medeni vrt u parku na Adi Huji

SUPERNATURAL, Oriflme i gradska opština Palilula predstavili Medeni vrt u parku na Adi Huji na Dan Majke Zemlje.

 

 

 

 

 

Saradnja organizacja civilnog društva, biznis sektora i državne uprave temelji su prosperitetnog družtva. Upravo na ovim temeljima zasniva se saradnja pokreta Supernatural sa kompanijom Oriflame i Gradskom opštinom Palilula.

Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji, na Adi Huji, je u Supernatural parku formiran Medeni Vrt.

Stotine lavandi, ruzmarina, žalfije zasađeni su na Adi Huji, kao deo projekta revitalizacije ekosistema Ade Huje. Medeni Vrt je vrt za pčele; medonosne biljke treba da privuku pčele u park na Adi huji i da podstaknu biodiverzitet parka.

Pčele su najvažnija karika u ekosistemu, i neophodne su za reprodukciju gotovo čitavog biljnog sveta planete. Bez pčela ne bi bilo ni nas ljudi, zato je imperativ da očuvamo pčele i pospešimo njihova staništa.

Uz novoformiran medeni vrt, Predsednik Opštine Palilula Aleksandar Jovičić, Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, Ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Jan Lundin i direktorka marketinga Oriflame u Srbiji Mirjana Zonić zasadili su i autohtone bele vrbe, kao završni deo projekta pošumljavanja Ade Huje, gde je od početka godine posađeno 400 novih sadnica autohtonog drveća.

Kompanija Oriflame je oduvek imala ambiciju da bude prepoznata kao kompanija koja je odgovorna prema okruženju i koja prepoznaje svoje dužnosti kao primeran korporativni građanin. Ovo obećanje se nalazi u vrednostima koje su postavljene pre tačno 52 godine i predstavljaju najvrednije nasleđe. Oriflame ima već dugu istoriju odgovornog poslovanja prema prirodi i društvenoj zajednici.Tokom skoro 5 decenija rada, Oriflame je poslovao sa izazovima iz okruženja, i postepeno izlazio u susret sve većim izazovima i pitanjima održivosti životne sredine i prirode.Supernatutral pokret, u saradnji sa partnerima, teži da zaštiti špic Ade huje kao trajno zeleno dobro Grada Beograda, i da kao šumsko stanište bude trajno zaštićeno. Od 2012. udruženje je u saradnji sa Opštinom Palilula, Sekretarijatom zaštite životne sredine Grada Beograda i brojnim građanskim inicijativama, kroz aktivnosti projekta "Od deponije do parka" uspelo je da revitalizuje ovaj prostor i u većem delu, na području od oko 12ha, vrati šumu na špic Ade huje. Revitalizacijom šumskog staništa na ovom lokalitetu, biodiverzitet je značajno povećan, što su pokazala istraživanja Biološkog Istraživačkog Društva ,,Josif Pančić'' i pokreta Supernatural. Istraživanja pokazuju da je na špicu Ade huje zabeleženo 37 vrsta biljaka, 9 vrsta dnevnih leptira, 3 vrste vilinih konjica, 2 vrste vodozemaca, 6 vrsta gmizavaca i 91 vrsta ptica. Ovaj projekat revitaizacije, proglašen je za 25 najboljih evropskih projekata, a podršku ovom projektu dale su brojne međunarodne institucije. Sa sigurnošću se može potvrditi da je projekat „Od deponije do parka“ bio uspešan, jer su se na Adu  huju vratile mnoge vrste, koje se nisu nastanjivale proteklih više od pola veka. Primećuje se i obnavljanje nekih prirodnih staništa, što pokazuje da je revitalizacija degradiranih ili potpuno uništenih ekosistema moguća i to u relativno kratkom vremenskom periodu. Ada huja, a posebno njen špic, deo je područja od međunarodnog značaja za  ptice  (IBA - Important bird area), kao i područje od međunarodnog značaja za biljke (IPA -important plant area). Ada huja je deo ekološki značajnog područja „Ušće Save u Dunav", ekološke mreže Republike Srbije i potencijalno područje evrospke ekološke mreže NATURA 2000.

Sledeći Supernatural biće održan 21. septembra 2019. godine, a glavna akcija će biti pošumljavanje Ade Huje, uz bogat muzički program i brojne radionice.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services