Massimo Vignelli 1931-2014

Massimo Vignelli 1931-2014

Nakon duge i teške bolesti, 27. maja 2014. godine, u 83.godini života, preminuo je velikan grafičkog dizajna, italijanski dizajner Masimo Vinjeli (Massimo Vignelli).

O njegovom nasleđu ima toliko toga da se kaže. I pričaće se. Ovo je trenutak kada cela svetska dizajnerska zajednica treba da odćuti, savije glavu i oda počast ovom velikom čoveku i autoru.

 


Bio je Italijan, rođen u Milanu 1931. godine. Završio je Politecnico di Milano i Università di Architettura u Veneciji. 1957. godine stupa u brak sa Lellom, a od 1957. do 1960. u Njujorku se školuje kao stipendista. 1960. godine sa suprugom osniva ofis za dizajn i arhitekturu u Milanu, i radi za evropske kompanije Pirelli, Rank Xerox, i Olivetti. Bračni par Vignelli seli se u Njujork 1965. godine, gde Massimo počinje da radi u Unimark International. Sa suprugom Lellom 1971. godine osniva studio Vignelli Associates. Već 1972. godine dizajnira mapu Njujorškog metroa koju je nedavno i redizajnirao. 

Bio je veliki modernista, a u svojoj karijeri bavio se grafičkim, industrijskim dizajnom i arhitekturom. Bio je jedan od pobornika švajcarske škole u tipografiji. Njegove maestralne misli o tipografiji možete čuti u Hustwitovom dokumentarnom filmu Helvetica iz 2007. godine. 

Njegov rad nalazi se u stalnim kolekcijama muzeja: Museum of Modern Art, The Metropolitan Museum of Art, The Cooper-Hewitt National Design Museum, kao i u muzejima u Filadelfiji, Montrealu, Jerusalimu, Minhenu i Hamburgu.

Dizajnirao je mnoge poznate korporativne identitete među kojima su American Airlines, Ford, IBM, Xerox, Gillette, Knolll. Radio je i za St. Peter’s Lutheran Church na Menhetnu. Njegove brošure za National Park Service još su u upotrebi. Radio je signage za Njujorški i Vašingtonski metro.

Za sebe je govorio da je “information architect,” onaj koji struktuira informacije kako bi bile razumljivije.

Bio je jedan od najznačajnijih dizajnera dvadesetog veka.

Kako se sa njim oprostio njegov učenik, bivši zaposleni i veliki prijatelj Michael Bierut, pročitajte na ovom linku. 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services