Maša Milovac u NOVOJ ISKRI

Maša Milovac u NOVOJ ISKRI

Predstavljanje Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) predavanjem Maše Milovac (predsednice HDD-a), održaće se u petak, 27. oktobra u 18 časova u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43).

 

 

 

U okviru svog redovnog programa, Nova Iskra će ugostiti predsednicu Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) Mašu Milovac, koja će predstaviti ulogu ove organizacije u podršci i razvoju dizajn scene i profesionalnog dizajna u hrvatskim okvirima.

Nakon predavanja, najavljen je neformalni razgovor sa prisutnima o mogućnostima primene sličnih iskustava u Srbiji.


Izložba hrvatskog dizajna, Galerija Hrvatskog dizajnerskog društva 


U svom predavanju pod nazivom "Hrvatsko dizajnersko društvo i njegova uloga u razvoju dizajn okruženja u Hrvatskoj", direktorka HDD-a će se osvrnuti na istorijat i celokupno delovanje HDD-a, sa fokusom na strukturu i delovanje udruženja, kao i najznačajnije projekte i strategiju udruženja do 2020. godine. Akcenat će biti na strukovnom aspektu HDD-a, odnosno njegovoj poziciji u okviru hrvatskog sistema podrške dizajnerskoj struci, ali i širem polju kulture i kreativnih industrija u Hrvatskoj.


Galerija Hrvatskog dizajnerskog društva


Nova Iskra poziva sve predstavnike dizajnerske struke (dizajnere, kustose, dizajn menadžere, predstavnike profesionalnih udruženja, predavače...) da isprate predavanje i pridruže se neformalnom razgovoru o srpskom dizajn okruženju i profesionalnim akspektima dizajna u Srbiji.

Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) je nevladino, nestranačko, neprofitno i dobrovoljno strukovno udruženje, osnovano 1983. godine kao Društvo dizajnera Hrvatske (DDH), koje se bavi promicanjem zajedničkih strukovnih i socijalnih interesa članova Društva i sistemskim stvaranjem društvenih uslova koji vode poboljšanju rada na području dizajna. Ciljevi HDD-a su razvoj i afirmacija dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj, zastupanje interesa i statusa struke i članova udruženja.


Plan D, Hrvatsko dizajnersko društvo


HDD promoviše afirmaciju pojma, značaja i vrednosti dizajna u Hrvatskoj, i deluje na uspostavljanju pravila struke dizajna kao društveno i tržišno relevantne, a kod svojih članova podstiče profesionalnu odgovornost i stalnu edukaciju, kao i kreativno i inovativno razmišljanje u dizajnerskoj praksi. U tu svrhu, HDD organizuje izložbe, predavanja i podstiče stručnu valorizaciju dizajna. Članovi HDD-a deluju na području grafičkog dizajna, produkt dizajna, dizajna elektronskih medija, tipografije, fotografije, ilustracije, modnog dizajna, teorije dizajna i edukacije u dizajnu. Delatnosti HDD-a su organizacija konferencija i tematskih skupova, radionica, izložbi i dizajnerskih smotri, podsticanje međunarodne saradnje, pružanje stručne pomoći članovima, zaštita moralnih i materijalnih prava članova i kontinuirana edukacija, kao i istraživački rad i negovanje etičkog pristupa struci.
Practicing design Konferencija, Hrvatsko dizajnersko društvo 


Maša Milovac je samostalni profesionalni dizajner koji radi u područjima dizajna proizvoda, dizajna interijera, vizuelnih komunikacija i istraživanja. Kao samostalni dizajner, sarađuje s različitim dizajnerima na samostalno iniciranim projektima, ali i sa klijentima u kulturnom (Muzej savremene umetnosti Zagreb) i naučnom sektoru (Tehnički muzej u Zagrebu). Diplomirala je na Zagrebačkoj školi dizajna kao industrijski dizajner. Njen je rad prikazan na značajnim izložbama, kao što su Biennale Ljubljanske izložbe BIO 23 i Izložba hrvatskog dizajna (09/10, 11/12, 13/14, 15/16), Međunarodni Qubique sajam (Berlin 2011.), Milano Salone Sattelite 2011, sajam dizajna Milano 2012, te na nekim od najboljih međunarodnih dizajnerskih događanja (Vienna, Paris, Sofia, Skopje, Belgrade Design Week-ovi, Dan D Zagreb). Jedna je od osnivačica i dizajnerki Manufakturist dizajn studija. Maša je radila i kao dizajner interijera u 3LHD-u, studiju za arhitekturu i urbanizam, od 2014. do 2016. godine. 2016. je imenovana je za autorku kustoskog koncepta hrvatskog dizajna na prvom londonskom dizajn bijenalu, a 2017. je imenovana za predsednicu Hrvatskog dizajnerskog društva.
 

Fotografija Maše Milovac: Jure Živković

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text