Makoko Floating School

Makoko Floating School

Plutajuća škola u Makokou nominovana za prestižnu nagradu Design of the Year 2014.


 

Makoko Floating School nalazi se u srcu lagune u Lagosu, glavnom gradu Nigerije. U pitanju je prototip plutajuće strukture izgrađene za zajednicu Makoko, čiji stanovnici žive u straćarama na vodi.


Makoko je kao naseobina na vodi nastala još u 18. veku kao malo ribarsko naselje. Od tada pa do današnjih dana nije se značajno razvijao, osim što se širio, a urbanistički je i dalje selo na vodi koje počiva na strukturama izgrađenim na štulama iznad Lagos Lagune.

Makoko zajednica broji oko 90.000 ljudi, ima svoju samoupravu, sa veoma ograničenim prisustvom vlade u zajednici. Makoko zajednica se često sukobljavala sa zvaničnicima, čiji je cilj smišljeno i postepeno uništavanje ove istorijske zajednice njenim postepenim iseljavanjem kako bi se pridobilo parče obale koje bi se u budućnosti moderno razvijalo.

Ova afrička Venecija ponovo je nakon sukoba iz 2012. godine u žiži javnosti, ali ovog puta zbog projekta plutajuće škole nigerijskog arhitektonskog studija NLÉ  koja je nominovana za prestižnu britansku nagradu za dizajn (u kategoriji arhitektura), koju dodeljuje londonski Muzej dizajna.

Prototip plutajuće strukture zastupa inovativni, jeftini i održiv pristup reševanja konkretnih socijalnih i fizičkih potreba zajednice u pogledu uticaja klimatskih promena ali i brze urbanizacije. Njegov osnovni cilj je da se stvori održiv, ekološki, alternativni sistem gradnje ali i da se ustanovi funkcionalna urbana kultura života na vodi koja može da ispuni potrebe afričkog stanovništva u priobalnim regijama.

Uz podršku Fonda za razvoj Ujedinjenih nacija, nigerijski arhitekta Kunle Adeiemi je dizajnirao školu koja pluta na 256 recikliranih plastičnih buradi .

Struktura se prostire na tri sprata a može da primi oko 100 mališana koji putuju do škole čamcem. Kada nisu na nastavi, niže platforme se koriste kao zajednički prostor za sve članove zajednice, na kojima npr. ribari mogu da sede ili popravljaju svoje mreže, ali koje mogu koristiti i za odmor u hladovini. 

 

 

 

Izvor: BBC

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services