Majske DOBRE NAVIKE | Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Majske DOBRE NAVIKE | Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

U subotu 25. maja, Remont - nezavisna umetnička asocijacija nastavlja sa realizacijom projekta Dobre navike - Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda.

Šetnja će trajati od 11 do 14 časova.

 

 

 

Remont tim poziva na majsku šetnju!


Šetnja će početi u galeriji Remont samostalnom izložbom fotografkinje Marije Konjikušić koja izlaže radove nastale na međunarodnoj likovnoj koloniji u Raškoj. Šetnja se zatim nastavlja odlaskom do Goethe instituta u Knez Mihailovoj gde su u malom izložbenom prostoru pri biblioteci - galeriji “Menjačnica”, izloženi radovi umetničkog tandema Jelica Radovanović i Dejan Anđelković. Šetnja se završava u Kući legata na kolektivnoj izložbi “Crvena strela” koja prikazuje specifičan izbor od 10 umetnika koji su stvarali u Sovjetskoj Rusiji osamdesetih godina prošlog veka.

Program je besplatan i peporučuje se da se zbog ograničenosti grupa prijavite za šetnju do petka, 24.05. u 17 časova na e -mail: remont@remont.net

Projekat Dobre navike posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti.
Želja organizatora je da na ovaj način građanima, na stručan i jednostavan način, približe savremenu umetničku praksu.

Dobre navike realizuju se u saradnji sa Goethe institutom u Beogradu.

Šetnje započinju predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos). Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Program:

11.00
Remont – nezavisna umetnička asocijacija
Maršala Birjuzova 7

Knjiga dežurstva
Marija Konjikušić

Samostalna izložba fotografkinje Marije Konjikušić koncipirana je kroz dva segmenta koja povezuje priča o maloj seoskoj školi u selu Gradac u okolini Raške gde se već dugi niz godina održava likovna kolonija. Autorka je najpre zatečenu knjigu dežurstava škole, koja trenutno ima mali broj đaka i ne odiše  uobičajenom đaćkom vrevom, iskoristila za format u okviru kojeg je dokumentovala niz kraćih akcija/performansa učesnika kolonije koji su isprojektovali situacije mogućih /nemogućih školskih događaja. Na autorkinu inicijativu  učesnici su takođe u svom maniru i po slobodnom izboru na školskim tablama realizovali i po jedan umetnički rad sa idejom da ostave svojevrsni zapis i ostvare na neki  način komunikaciju sa đacima, u prostoru koji, u različitim namenama, dele. Beležeći sam proces rada kroz kratke video klipove i fotografije umetnica uspostavlja specifičnu interakciju dva sveta, škole koja preko leta bez đaka deluje prazno, i umetnika koji tada nastanjuju ove učionice realizujući umetničke sadržaje.

Marija Konjikušić (Beograd, 1978.) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odsek Istorija umetnosti i web dizajn na IT Akademiji u Beogradu. Fotografijom se bavi poslednjih 17 godina. Trenutno živi i radi u Beogradu kao nezavisni istoričar umetnosti, fotograf i dizajner. Predavač i idejni tvorac foto-radionice “Out of the box”.

Kroz izložbu vodi: Marija Konjikušić
Izložba je otvorena: 22.05 - 07.06.2019.

12.00
Galerija Menjačnica – Goethe Institut
Knez Mihailova 50

007
Jelica Radovanović i Dejan Anđelković

Umetnički tandem Radovanović – Anđelković zajednički stvara i izlaže od 1991. godine. Na svakih par godina ovaj par u javnosti izloži kompleksan i elaboriran umetnički rad i ponovo se povlači u ‘stvaralačku anonimnost’. Na izložbi „007“ njihov rad je predstavljena sa tri odabrana rada iz različitih perioda. Naslovni rad „007“ je jedan od prvih zajedničkih radova a pored njega su se našli i video „Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj?“ i grafika „Izdate čoveka, sažaljevate sebe zbog čoveka koga ste izdali!“.

Jelica Radovanović (1957, Dubrovnik) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1981. na slikarskom odseku, u klasi profesora Radenka Miševića.
Dejan Anđelković (1958, Kraljevo) završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1983. na slikarskom odseku, u klasi prof. Stojana Ćelića, a postdiplomske studije 1985. u klasi prof. Milice Stevanović. Od 1991. Jelica i Dejan stvaraju i izlažu zajedno. Žive i rade u Beogradu.

Kroz izložbu vode: Jelica Radovanović i Dejan Anđelković
Izložba je otvorena: 03.05 - 31.05.2019.

13.00
Kuća Legata
Kneza Mihaila 46

Crvena strela.
Moskva — Sankt Peterburg. Pogled iz osamdesetih

Dmitrij Vrubel, Aleksandar Džikija, Olja Krojtor, Semjon Beli, Vadim Brodski, Boris Zabirohin, Mihail Karasik, Nikolaj Klimuškin, Mihail Šemjakin, Oleg Jahnjin

Radovi sedmoro umetnika iz Sankt Peterburga i troje umetnika iz Moskve, sa video naracijama (dve projekcije) o sovjetskom životu i kulturi osamdesetih godina prošlog veka i četiri panoa o sovjetskoj svakodnevici i političkom sistemu opisuju kraj ere Sovjetskog Saveza i predstavljaju kulturne impresije umetnika iz ova dva važna sovjetska grada. Sovjetska konzervativna politička elita želela je da umetnost bude realističan odraz stvarnosti, te je kao obavezni stil u umetnosti i arhitekturi Sovjetskog Saveza proglasila socrealizam. Svako delo na ovoj izložbi smatralo bi se neprikladnim i neprihvatljivim u sovjetsko vreme. Ovaj izbor radova pokazuje kako su se vremena promenila i kako su umetnici i umetnički radovi prezentovani na ovoj izložbi prevazišli svoje vreme i postali izuzetno traženi za izložbe i umetničke kolekcije u svetu.

Kroz izložbu vodi: Ana Bodroža
Izložba je otvorena: 04.05 - 09.06.2019.

 

Fotografija: Boris Burić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services