Majska izložba grafike 2019.

Majska izložba grafike 2019.

Majska izložba grafike beogradskog kruga i dodela nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva održaće se u ponedeljak 6. maja u 19 časova u Galerija ULUS (Knez Mihailova 37).

 

 

 

Grafički kolektiv - Galerija u pokretu - ove godine obeležava 70 godina delovanja na savremenoj vizuelnoj sceni.

Do sticanja novog galerijskog prostora, ove 2019. svojim jubilarnim programom gostuje u drugim galerijskim prostorima.

Ovaj veliki jubilej obavezuje da se predstave novi i složeniji profesionalni uvidi u umetničkoj i kulturnoj istoriji Grafičkog kolektivа i potvrdi delovanje krucijalnih ideja i profesionalnih kriterijuma na koje se oslanjao tokom 25.550 dana.

Povodom jubileja Grafičkog kolektiva slede:

- 70 godina Grafičkog kolektiva (Galerija SANU, jun), reprezentativan događaj u okviru jubilarnog programa je monografska izložba višemedijskog karaktera koja fokusira najznačajnije tradicije i segmente rada Grafičkog kolektiva - izložbe, nagrade, Kolekciju, međunarodnu saradnju, edukativne programe, kritičarski diskurs…
- Šta je grafika danas? Autorska izložba (Galerija Kulturnog centra Beograd, septembar)
- Telo galerije – Identitet mesta (Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, oktobar)
 
Majska izložba grafike uz druge programe i svečanosti u ovogodišnjem jubilarnom kalendaru nastavlja da afirmiše i kritički evaluira ključne aktere na recentnoj grafičkoj sceni. Osnovana 1952. godine, Majska izložba grafike beogradskog kruga, jedna je od najstarijih i najrelevantnijih godišnjih izložbi koje se održavaju kontinuirano. Tokom sedam decenija postala je stub godišnjih programa i prepoznatljivi simbol Grafičkog kolektiva. Proširujući svoje delovanje van okvira ustanove i lokalnog umetničkog miljea postala je i najznačajnija smotra grafike u regionu. Majska izložba je, do danas, zadržala svoju misiju da afirmiše grafičko stvaralaštvo, ukazujući na njegove preobražaje i inovacije koje ga čine vitalnom oblašću likovnog stvaralaštva. Ova izložba je uvek prilika za upoznavanje sa heterogenim umetničkim, generacijskim i tehničkim tendencijama u polju grafičkog medija.

Pored veterana, laureata Velikog pečata, predstavljeni su i radovi mladih autora koji se sa novom stvaralačkom energijom i generacijskim elanom vešto pozicioniraju na savremenoj umetničkoj sceni.

Ovogodišnja selekcija radova 105 umetnika iz Srbije i regiona ukazuje na negovanje pluralizma izraza koji otkriva bogatstvo različitih autorskih poetika i umetničkih preokupacija.

Po tradiciji, na dan otvaranja izložbe, dodeljuje se nagrada Veliki pečat, ustanovljena 1963. godine na Majskoj izložbi grafika. 

Među laureatima nagrade nalaze se istaknute autorske pojave kao što su Bogdan Kršić, Marko Krsmanović, Boško Karanović, Bora Iljovski, Stojan Ćelić, Halil Tikveša, Vladimir Veličković…

Žiri za 57. nagradu Veliki pečat Grafičkog kolektiva 2019: Jelena Jocić, grafičarka, Bojan Otašević, grafičar, laureat Velikog pečata 2018. godine, Miroslav Sapundžić, istoričar umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 16. maja 2019. godine.

 

Na naslovnoj: Bojan Otašević, Rob-milost, Nagrada Veliki pečat 2018.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services