Majska izložba grafike 2013

Majska izložba grafike 2013

Majska izložba grafike beogradskog kruga održava se od 20. maja do 8. juna 2013. godine!

 


U ponedeljak, 20. maja u 19h u Grafičkom kolektivu će svečano biti otvorena Majska izložba grafika beogradskog kruga i proglašenje nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva.

 

Žiri za nagradu Veliki pečat odlučuje u sastavu: Vladimir Veličković, slikar, Gordana Dobrić, istoričarka umetnosti i Gordana Petrović, grafičarka.


Ivana Pleskonja_Deca sunca

Ove godine na izložbi učestvuje 95. autora; pored grafičara iz Srbije gostuju i autori iz Japana, Bugarske, Republike Srpske i Sjedinjenih Američkih Država.


Mia Lužajić_Reka
 

Majska izložba grafike beogradskog kruga je tradicionalna izložba Grafičkog kolektiva i ključni događaj koji prati i signalizira promene u domenu savremene grafičke scene. U tom kontekstu značajna je pojava generacije mladih autora kao i nova ostvarenja onih već afirmisanih umetnika čiji rad se upravo najbolje uočava na ovoj specijalizovanoj izložbi.


Mihajlo Stanisavac_Vremena se menjaju


Majska izložba je postala relevantni pokazatelj u ovoj oblasti vizuelne umetnosti koji iznova podseća da je grafika živi organizam, da se menja i evoluira, a čije se granice rastvaraju podstičući na nove autorske pristupe i fleksibilnija teorijska razmatranja savremene grafičke produkcije.


Nikola Korać_Bez naziva

Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, ustanovljena 1963. godine, predstavlja jedno od najstarijih i najrelevantnijih priznanja za grafičku umetnost u Srbiji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su autori bez kojih nije moguće pisati nacionalnu istoriju moderne umetnosti - Halil Tikveša, Vladimir Veličković, Stojan Ćelić, Bogdan Kršić, Boško Karanović, Bora Iljovski  i dr.

 


Tanja Stevanović_A i gljive...


Iduće, 2014. godine Grafički kolektiv obeležava 65. godina rada. Tim povodom u katalogu je publikovan autorski tekst Predraga Peđe Ristića, projektanta novog enterijera i eksterijera Galerije, koja je svečano otvorena 10. martа 1964. godine.

"Palatu Ninčić", u čijem je prizemlju Grafički kolektiv od osnivanja,1949. godine, projektovao je Dragutin Maslać, značajni beogradski i srpski arhiteka, čiji autorski rukopis je prepoznatljiv u projektovanju stambenih zgrada u Beogradu između dva svetska rata. Podsećanjem na rad i zasluge dvojice znamenitih arhitekata, Ristića i Maslaća, upoznaje se javnost sa bogatom tradicijom koju Grafički kolektiv baštini i koja je samim tim postala svojevrsni indikator da ovaj  prostor i danas ostane jedan od centara domaće i internacionalne umetničke scene.

 

Naslovna ilustracija: Maja Simić_Graffiti felix & felix like

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text