Maj u Galeriji SULUV

Maj u Galeriji SULUV

Program saradnje i Artist-in-residence program SULUV 2019.
 

Program Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine u maju posvećen je saradnji sa partnerskim organizacijama iz zemlje i inostranstva.
SULUV AIR program / Aleksandra Saška Gruden

U saradnji sa Društvom likovnih umetnika iz Ljubljane (DLUL) i Fondacijom 2021, SULUV je 1. maja ugostio umetnicu Aleksandru Sašku Gruden koja će u okviru Artist-in-residence programa boraviti u Novom Sadu mesec dana. 27. maja u 20 časova, u Galeriji SULUV izvešće performans i biće otvorena izložba radova nastalih tokom njenog boravka.

Aleksandra Saška Gruden: "Podoba onkraj nje" / "Slika izvan nje": "Tokom rezidencijalnog boravka U Novom Sadu, kroz kontakt sa lokalnim okruženjem, pažnju ću prvenstveno usmeriti na položaj moderne žene u društvenoj zajednici. Želela bih da se upoznam sa njenim istorijskim i socijalnim porijeklom, kroz koji bih ispitala poluge i mehanizme vrednosti i identiteta savremene žene, pribegavajući različitim pristupima istraživanja i dokumentovanja, snimanjem fotoaparatom i video kamerom. Konačni rezultat će, pored izložbe, biti i performans".
(Prema studiji "Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji", koju je sproveo Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koji treba da pomogne shvatanju društvenog položaja žena, posebno u periodu života kada se odlučuju na materinstvo, mlađe generacije srpskih žena, imaju konzervativne, nacionalističke i patrijarhalne stavove slične generaciji starijih ljudi. Mladi podržavaju povratak žena šporetu, zalažući se za etnički čiste brakove i protive se feminizmu. Najekstremniji su za sterilizaciju siromašnih, zabranu abortusa i obrezivanje žena bez dece. Većina emancipovanih žena pripada srednjoj generaciji. Objavljeno u časopisu DELO, 6.4.2018)

Aleksandra Saška Gruden (1970), nakon što je završila studije na Fakultetu za obrazovanje u Mariboru, diplomirala je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna. Od 2006. godine radi kao nezavisni kulturni radnik. Svoje radove predstavlja na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored toga, radi u različitim oblastima umetnosti, kao što su skulptura, instalacija, video, fotografija i performans, te je aktivno uključena u pedagoški, kustoski rad i likovnu kritiku. Član je različitih umetničkih udruženja i predsednik umetničkog saveta Udruženja likovnih umetnika Ljubljane. Za svoje skulpture koristi različite materijale, od tradicionalnih do prirodnih, kao i pronađene objekte, uključujući ih u ambijentalne instalacije. Na taj način traži dijalog sa prostorom i često skulpturu oblikuje fotografijom, videom ili performansom. U svom multidisciplinarnom fokusu, ona koristi alternativne strategije kao mehanizme za rekonstrukciju kulturnih identiteta. Njeni radovi inspirisani su konceptom javnih i privatnih prostora i kolektivne društvene i kulturne istorije, bavi se temama, kao što su ljudsko telo i njegove granice, odnos između javnog i privatnog, intimnog sveta pojedinca, slika žene u savremenom društvu, kulturna baština.BVBK (Graz) / Novi Sad – entrashed a work in progress with environmental sustainability - Open Gallery

Od ponedeljka 6. maja, SULUV će u svojoj galeriji ugostiti umetnike iz partnerskog udruženja vizuelnih umetnika BVBK i arTTension iz Graca, gde će biti održana radionica u trajanju od 5 dana pod nazivom Novi Sad – entrashed a work in progress with environmental sustainability – Open Gallery.  Radionica će biti realizovana kao otvoreni studio kojem mogu da se priključe svi zainteresovani umetnici, posetioci galerije i ostali, koji žele da učestvuju u stvaranju zajedničkog umetničkog dela koje preispituje ekološke teme, recikliranje i upotrebu otpada u umetničkom istraživanju.  Radionica će trajati od ponedeljka, 6. do petka, 10. maja. U petak, 10. maja, u 20 časova biće održana završna prezentacija radova nastalih tokom radionice.

Učesnici radionice:
Gerhard Flekatsch, vizuelni umetnik
Armin W.Nimra-Ruckerbauer, vizuelni umetnik i predsednik udruženja vizuelnih umetnika BVBK Graz
Abdul Masoud, vizuelni umetnik i predsednik udruženja Arabic Austrian house for art and culture, predsednik udruženja Global Calligraphy Vienna, direktor Vienna Calligraphy Center, kurator galerije Rearte Gallery Vienna
Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, vizuelna umetnica i kuratorka KUNSTHAUS LAA an der Thaya
I svi zainteresovani posetiociCentar za nove medije kuda.org / SIGNALI - Algoritmi neposlušnosti

Otvaranje izložbe: ponedeljak, 13. maj 2019. 18 časova
Projekcija filma: Citizen4, Laure Poitras, 13. maj 2019. 19 časova, Galerija SULUV
Panel diskusija i javno vođenje kroz izložbu: 14. maj 2019. u 18 časova, Galerija SULUV

Učesnici na panelu: Evan Light (Toronto), Michael Prinzinger (Berlin), Vladan Joler (Novi Sad), Aranđel Bojanović (Beograd)
Moderatori: Darija Medić i Mihajlo Vujasin

Razotkriveni fajlovi Edvarda Snoudena (Edward Snowden) su izazvali debate na globalnom nivou o demokratiji, građanskim pravima, internetu, ulozi i uticajima obaveštajnih agencija i službi bezbednosti širom sveta. U međuvremenu, dokumenti koji su doveli do takvih debata i dalje su nedostupni za javnost. Upitno je da li će ovi dokumenti biti sačuvani za budućnost, ili samo za one koji pišu istoriju.

Izložba SIGNALI – Algoritmi neposlušnosti je adaptacija i svojevrsna interpretacija međunarodne izložbe kolektiva Berliner Gazette iz Berlina, u tradiciji kulture slobodnog softvera i razmene. Izložba predstavlja umetničke odgovore na jedan od najznačajnijih događaja u skorašnjoj istoriji digitalnih prava i privatnosti podataka – otkriće NSA i GHCQ fajlova od strane Edvarda Snoudena i njegovih saradnika. Izložba predstavlja radove svetski najpoznatijih aktera novomedijske umetničke scene i tretira problem kao polaznu tačku i postavlja Snoudene objave u širi kontekst građanske aproprijacije. Umetnici koji učestvuju na izložbi tretiraju fajlove kao radni materijal i time ih uspostavljaju kao zajedničko dobro.

Izložba obrađuje i približava društvene, estetske i političke aspekte samih fajlova koje opšta javnost nema često priliku da vidi. Prostor koju umetnička interpretacija konteksta nudi predstavlja jedinstveno mesto susreta istraživačkog novinarstva, filozofije tehnologije, humanistike i novomedijske umetnosti, kao i primer potencijala umetničkih radova da predstave kompleksna pitanja tehnologije koja dotiču čitavo čovečanstvo danas.

U sklopu izložbe u utorak 14. maja 2019. u 18 časova biće održana panel diskusija Algoritmi neposlušnosti, koja uvodi teme direktnog uključivanja tehnologije u socijalne procese, nadovezujući se na Snoudenove objave. Manifestacija algoritamskog upravljanja ima nepredvidiv uticaj na društvenu sferu. Panel će se osvrnuti na izložbu Signali – Algoritmi neposlušnosti kako bi se otvorio kontekst pod kojim su Snoudenovi dokumenti bili instrument za razumevanje mehanizama praćenja današnjih umreženih društava i sagledale promene kontekstualnog pejzaža od te tačke do danas.

Izložbeni program je dopunjen i sa predstavljanjem knjige koja nastavlja dijalektički “frontend/backend” narativ izložbe – A Field Guide to the Snowden Files: Media, Art, Archives 2013-2017, urednika Magdalena Taube i Krystian Woznicki (Berliner Gazette). Ovom knjigom je obuhvaćena reprezentativna selekcija umetnika koji su radili na Snoudenovim fajlovima, i smešta ih u kontekst preuzimanja (aproprijacije) zajedno sa medijima i arhivatorima.

Autori predstavljeni na izložbi:

Željko Blaće, Andrew Clement, Colnate Group, Naomi Colvin, Simon Denny, Corinna Haas, Christoph Hochhäusler, Evan Light, Geert Lovink, M.C. McGrath, Henrik Moltke, Deborah Natsios, Julian Oliver, Laura Poitras, Norman Posselt, Stefan Tiron, University of the Phoenix, Andi Weiland, Maria Xynou i John Young.

Izložba je prvi put bila prikazana u Berlinu 2017. godine u produkciji Berliner Gazette. 

Izložba SIGNALI – Algoritmi neposlušnosti u Novom Sadu se realizuje u produkciji i organizaciji kuda.org iz Novog Sada, a u partnerskoj saradnji sa Berliner Gazette i umetnicima koji izlažu, uz podršku SULUV galerije, Akademije umetnosti Novi Sad, FMK-Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu, DELTA VIDEO d.o.o. iz Beograda koji su ustupili pravo za besplatnu projekciju filma i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Canada Council for the Arts. Stručna saradnica na projektu – Darija Medić (DiploFoundation)

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services