MADE IN: Mapiranje beogradskih zanatlija, rezidencija i radionice

MADE IN: Mapiranje beogradskih zanatlija, rezidencija i radionice

U okviru međunarodnog projekta "MADE IN: Craft Design Narratives", Nova Iskra u maju mesecu organizuje nekoliko aktivnosti za studente u beogradskim zanatskim radionicama.

Takođe, biće organizovan i rezidencijalni boravak u okviru koga će švedska dizajnerka Jenny Nordberg sarađivati sa beogradskim zanatlijama, na sasvim novom projektu.

 

"MADE IN: Craft Design Narratives" je dvogodišnji međunarodni projekat koji se bavi odnosom savremenog dizajna i polja zanata, a podržan je od strane EU programa Kreativna Evropa. Pored Nove Iskre, u projektu učestvuju Muzej sa umetnost i obrt iz Zagreba, Muzej arhitekture i oblikovanja iz Ljubljane, Studio Oaza iz Zagreba, Werkraum Bregenzerwald iz Austrije, kao i organizacija Mikser iz Beograda.

Do sada su održani jedna konferencija i dva seminara u Srbiji i Hrvatskoj, koji su okupili vodeće evropske organizacije, aktere i edukatore koje se bave presecima polja dizajna i zanata, uključujući Crafts Council Nederland, Atelier Luma, SPOK ili BIO bijenale dizajna, kao i autore kao što su Andrea de Chirico, Henriette Waal, Anna Gudmundsdottir, Sanja Rotter, Ivana Fabrio, Emelie Rondahl i mnogi drugi.


NAŠA POSLA


Paralelno, u sve četiri zemlje parnteri su mapirali po 10 zanatskih radionica, čiji će profili uskoro biti predstavljeni na sajtu projekta www.madein-platform.com. Upravo ove zanatske radionice biće uključene u nastupajuće aktivnosti - rezidencijalne boravke etabliranih evropskih dizajnera u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Andelsbuchu, kao i radionice za studente koje će facilitirati dizajneri u saradnji sa zanatlijama.


VILENICA STUDIO


Rezultati rezidencija i ovih radionica naći će se u sklopu završne izložbe projekta koja će takođe biti predstavljena u svim partnerskim gradovima, uključujući Mikser Festival 2020. godine.


BOYA PORCELAN


Radionice koje su obuhvaćene istraživanjem u Beogradu su parfimerija Sava, radionica za izradu kapa Kape Rade, obućar Bane, stolarska radionica Xylon, Naša posla, Vilenica studio, radionica svetlosnih tela Tatjana+, Boya Porcelan, bombondžija Bosiljčić i knjigoveznica Petrof.


BOMBONDŽIJA BOSILJČIĆ


Gošća Nove Iskre u okviru rezidencijalnog programa biće švedska dizajnera Jenny Nordberg. Jenny je industrijska dizajnerka koja živi i radi u Malmeu. Njen rad je istraživačke prirode, ispituje granice dizajnerskog procesa, čiji rezultati variraju od eksperimentalnih i konceptualnih do komercijalnih projekata. Jenny radi u različitim domenima primenjene umetnosti, uključujući konceptualni dizajn, dizajn proizvoda kao i eksperimentalni dizajn, generisanje ideja i strateški razvoj. U svom radu često ispituje načine na koji ručni rad, zanati i industrijska i masovna proizvodnja mogu da se uvežu. Jedan od glavnih ciljeva Jenny Nordberg kao dizajnera je da pokuša da proširi i nadogradi samu ulogu dizajnera. Njen rad podrazumeva lične projekte koji su često eksperimentalni, istraživački i zanatski orijentisani, predavanja koja drži na različitim dizajn i arhitektonskim školama, kao i projekte koje radi za klijente, koji su najčešće u domenu strateškog razvoja ili u domenu održivog, proizvodnog i potrošačkog dizajna.


JENNY NORDBERG 

 

Jenny će raditi u Beogradu tokom maja i juna, a u isto vreme biće organizovano i nekoliko radionica za studente, u saradnji sa zanatskim radionicama Naša posla, Boya Porcelain i drugim. Radionice će zajedno sa ovim zanatlijama facilitirati Vesna Pejović, naša istaknuta industrijska dizajnerka i profesorka industrijskog dizajna na Fakultetu savremenih umetnosti.


PARFIMERIJA SAVA

 


Detalji o radionicama i način prijavljivanja biće objavljeni 6. maja, a radionice će imati ograničen kapacitet od ukupno 12 učesnika i biće održane u periodu od 20. do 24. maja 2019. godine.


OBUĆAR BANE


Nova Iskra takođe predstavlja i četiri webinara/predavanja snimljenih tokom beogradske konferencije Design & Craft in Dialogue, na kojoj su u oktobru 2018. godine učestvovali i Thomas Geisler (Werkraum Bregenzerwald), Maja Vardjan (BIO), Anna Gudmundsdottir (SPOK) i Ivana Fabrio (Studije dizajna Zagreb).


KAPE RADE

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services