Lettering da - Natpisi iz Italije

lettering da, naslovi iz, silvija virdžilo, silvia virgillo

Natpisi iz (Lettering da), projekat koji je 2012. godine započela Silvija Virdžilo (Silvia Virgillo), predstavlja kolekciju slova, brojeva i uličnih natpisa nekoliko italijanskih gradova, čiji se slovni dizajn i tipografija znaka potom analizira, redizajnira i upoređuje sa postojećim pismima.Ulice su bogate slovima, koja su često neprimećena, a najčešće ručno rađena ili dizajnirana u prošlosti. Latternig da se tako rađa iz posmatranja urbanih tipografskih elemenata vidljivih u javnom prostoru, sa ciljem da stvori fotografsku arhivu slovnih znakova, a zatim i novu digitalnu formu ovih slova, sa fokusom na karakteristike koje su ogledalo istorijskog perioda u kome su natpisi nastali.

LETTERING_DA_faenza

LETTERING_DA_faenza2Lettering da Faneza

 

S obzirom na to da je Silvija rođena u Torinu, projekat je započeo baš u ovom gradu, a zatim se proširio i na druge italijanske gradove: Milano, Đenovu, Materu, Veneciju, Rim, Faencu, Jezi, Trst i Leče. Svaki od navedenih gradova ima svog kustosa, koji je poreklom ili živi u datom gradu, ima grafičko obrazovanje i veliku strast za slovnim dizajnom.

LETTERING_DA_materaLettering da Matera

 

Zadatak kustosa je da prikuplja građu grada koji je u njegovoj nadležnosti, i da je potom pripremi za arhivu. Osmišljeno je da ona bude dostupna na web arhivi, kako bi projekat bio što transparentniji i dostupan svima. Svaki grad ima svoju Lettering da Facebook stranicu, koju određeni kustos veoma sistematično uređuje.

LETTERING_DA_venezia2Lettering da Venezia

 

Istraživanje se vrši in situ, tako što se odabrani natpis, fotografiše strogo frontalno - sa fokusom na tipografiju, kako ističe Silvija. Proces pripreme građe za arhivu uključuje digitalno precrtavanje slova natpisa, koja se potom upoređuju sa postojećim pismima. Takođe, određuje se i njihova tačna lokacija, kao i poreklo i namena. Natipisi zatim dobijaju signaturu u formi heštega i određenog broja. 

LETTERING_DA_torinoLettering da Torino
LETTERING_DA_triesteLettering da Trieste

 

Ovaj projekat je samo polazna tačka za ono što je planirano da se postigne u budućnosti - dizajniranje potpuno novih tipografskih pisama inspirisanih gradskim tipografijama, ručno pravljenih ili preuzetih iz nedigitalizovanih alfabeta. 

LETTERING_DA_torinoLettering da Torino

 

Lettering da stalno raste, upravo zbog bogate gradske tipografije Italije, i puno gradova će se još priključiti projektu. Želja kustosa je da približe građanima blago pored koga prolaze, možda svakodnevno, kako bi tipografija gradova dobila zasluženu pažnju i poštovanje. Osim arhiviranja i dizajniranja, ovaj tim organizuje i razne manifestacije, izložbe, radionice, ture biciklima, kako bi još više podržali osnovnu ideju promocije gradskih natpisa.

LETTERING_DA_jesiLettering da Jesi

 

Logo projekta osmišljen je tako da odgovara potrebama projekta u razvoju, te se na ustaljenu matricu nalik koverti, apliciraju određeni tipografski elementi, odnosno inicijalno slovo grada.

LETTERING_DA

Silvija Virdžilo, zaljubljenica u slova i boje, je freelance grafička dizajnerka, umetnička direktorka i predavačica na IEDu (Instituo Europeo di Design) u Torinu. Rođena je u Torinu, gde je završila osnovne studije grafičkog i web dizajna. Master studije komunikacijskog dizajna završila je u Milanu, gde je potom radila nekoliko godina.

LETTERING_DA_genovaLettering da Genova 
LETTERING_DA_milanoLettering da Milano


U projekat su još uključeni Eleonora Petrolati (kustos Lettering da Milana), Francesco Paternoster (kustos L. da Matere), Letizia Macaluso (kustos L. da Đenove), Antonello Ciavarella (kustos L. da Rima), Laura Tonicello (kustos L. da Venecija), Beatrice Bassi (kustos L. da Faenza), Valentina Alga Casali i Marco Goran Romano (kustos L. da Jezi), Giada Mihelic (kustos L. da Trst), Chiara Galiano i Pietro Paciullo (kustos L. da Leče).

 

Pogledajte još:

http://www.designed.rs/blog/slobodan_jovanovic/trieste_signage

http://www.designed.rs/blog/slobodan_jovanovic/trieste_signage_2

http://www.designed.rs/blog/slobodan_jovanovic/trieste_signage_3

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text