Lav Dijaz i Kšištof Kješlovski na 22. Festivalu autorskog filma

  Lav Dijaz i Kšištof Kješlovski na 22. Festivalu autorskog filma

Festival autorskog filma (FAF) se i ove godine odlučio da u program festivala uvrsti revolucionare svetske kinematografije – Lava Dijaza i Kšištofa Kješlovskog.

 

 

 

 

Filipinski reditelj i „otac novog filipinskog filma“ Lav Dijaz (Lav Diaz) jedna je od ključnih figura savremenog filma, od kraja 90-ih godina, zahvaljujući digitalnim kamerama, potpisuje filmove koji oslobađaju kinematografiju od industrije a filipinski narod od njegove kolonijalne sudbine.

U okviru programa Bande a part biće prikazana dva njegova filma, ovogodišnji dobitnik venecijanskog „Zlatnog lava” za najbolji film, četvoročasovni film "Žena koja je otišla" i dobitnik nagrade „Alfred Bauer” na poslednjem Berlinskom festivalu, osmočasovni film, "Uspavanka za tužnu misteriju".

"Žena koja je otišla" (The Woman Who Left) je film inspirisan motivom priče Lava Tolstoja “Bog vidi istinu, ali čeka” i govori o borbi žene koja je nepravedno optužene za zločin.  Nakon što je puštena iz zatvora 1997. godine, Horacija Somorostro otkriva da svet koji je ostavila više nije isti. Osuđena na doživotnu robiju zbog ubistva koje nije počinila, biva puštena ranije nakon što njen bivši ljubavnik i njena prijateljica priznaju da su je lažno optužili. Saznaje da joj je muž u međuvremenu umro i da joj je sin nestao. Rodrigo Trinidad, njen bivši bogati ljubavnik, biva kidnapovan i Horacija, bez obzira na krizu, počinje da planira svoju osvetu. Drama insipirana pričom Lava Tolstoja razmatra ekonomske nejednakosti u modernom filipinskom društvu. Film upućuje na institucionalne privilegije i probleme kidnapovanja sa kojima se suočava filipinska država.

"Žena koja je otišla"

Venecija 2016 – Zlatni lav za najbolji film
Originalni / međunarodni naziv: Ang Babaeng Humayo
Režija: Lav Diaz
Scenario: Lav Diaz
Uloge: Charo Santos-Concio, John Lloyd Cruz, Nonie Buencamino
Direktor fotografije: Lav Diaz
Montaža: Lav Diaz
Zemlja produkcije: Republika Filipini
Trajanje: 226 minuta
Jezik: filipinski

Na programu ovogodišnjeg festivala naći će se u ponedeljak, 28. novembra u 19,30h u Domu omladine Beograda.

"Uspavanka za tužnu misteriju" (A Lullaby to the Sorrowful Mystery) je film podeljen u dve priče koje se dešavaju tokom Filipinske revolucije (1896. godine) i pobune protiv trovekovne španske vladavine. Prva priča koncentrisana je na grupu ljudi iz visokih slojeva filipinskog društva  i bavi se njihovim odnosom prema revoluciji. Druga priča bavi se grupom žena okupljenih oko Orijang, žene lidera revolucije, koji  nakon otmice nestaje.

Diaz nas upoznaje sa istorijom svoje zemlje kroz fino isprepletane narrative. Prikazuje položaj individue u filipinskoj istoriji, njenu ulogu u političkom i društvenom razvoju.

"Uspavanka za tužnu misteriju"

Berlin 2016 – Nagrada „Alfred Bauer”
Originalni / međunarodni naziv: Hele Sa Hiwagang Hapis
Režija: Lav Diaz
Scenario: Lav Diaz
Uloge: John Lloyd Cruz, Piolo Pascual, Hazel Orencio
Direktor fotografije: Larry Manda
Montaža: Lav Diaz
Zemlja produkcije: Republika Filipini
Trajanje: 485 minuta
Jezik: filipinski, engleski, španski, mandarinski

Pored pomenutih, prateći program Bande a part sadrži još pet filmova.

U pratećem programu 22. Festivala autorskog filma biće priređen i omaž Kšištofu Kješlovskom (Krzysztof Kieślowski) povodom 20-godišnjice njegove smrti. Tim povodom od 26. do 30. oktobra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11 ) biće prikazana i celokupna TV-serija "Dekalog", najznačajnije ostvarenje velikog poljskog reditelja. Svaku epizodu Dekaloga, od ukupno deset, Kjšlovski je radio sa drugim direktorom fotografije, različitim snimateljskim postupkom.


Krzysztof Kieślowski


22. Festival autorskog filma održava se od 25. novembra do 3. decembra.

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Dragan Gaga Nikolić“ – UK Parobrod, Domu kulture Studentski grad, Art bioskopu - Kolarčeva zadužbina i novoj sali UK Palilula.

Ulaznice za 22. Festival autorskog filma možete naći na svim blagajnama bioskopskih dvorana u kojima se festival održava, a sve informacije o programu možete  naći na adresi www.faf.rs.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services