LACESCAPE Table studija Roman Vlahović

LACESCAPE Table Romana Vlahovića

Predstavljamo LACESCAPE Table, novi projekat studija Roman Vlahović.
 


U pitanju je istraživački projekat iz kućne radionice Roman Vlahović. Projekat se bavi dijalogom tehnologije i tradicije. Njega su osmislile hrvatske čipkarice, a proizveli roboti.LACESCAPE TABLE nije zamišljen kao jedan jedinstveni objekat. On je ideja i koncept koji u sebi sadrži čitavu populaciju stolova.

Svaki projektovani sto je jedinstven, svaki priča svoju priču kroz segment čipke na koju se poziva.

Čelični origami je njegov formalni okvir, ali ne i fiksna forma - on je uvek sličan, a uvek drugačiji.To je ujedno i prvi digitalno projektovan i proizvedeni sto u Hrvatskoj, gde su roboti i kompjuteri u potpunosti zamenili majstorske ruke.

Ovi čipkani krajolici u formi stola oslanjaju se na hrvatsku čipkarsku baštinu. Romantični spoj tradicije i modernog, iskazanog kroz tehnologiju proizvodnje.

Sto slavi bogatstvo i različitost hrvatske izrade čipke: one lepe i još lepše uzorke, one s greškom i one bez greške, kroz digitalnu naraciju.

Njegov dizajn je u potpunosti digitalan; kroz korišćenje algoritama, on se poigrava postmodernim nasleđem citiranja i kolažiranja. On je isečak beskrajnog digitalno istkanog krajolika: ponekad hvatske, ponekad paške, a ponekad lepoglavske čipke.

Čipka je njegov volumen, ploča, dekoracija, struktura - čipka je njegovo utelovljenje. On je igra tradicije i tehnologije, igra mogućnosti dizajna. LACESCAPE sto je dizajn koji čine priče koje ga opisuju, oni koji o pričama pričaju i oni koji se s dizajnom poistovećuju.

Laserski izrezana ploča i digitalno savijena ploča formiraju LACESCAPE STO koji ispituje na koji način nematerijalna kulturna baština ostavlja trag u budućnosti digitalnog dizajna.

Projektni tim: Miro Roman, Luka Vlahović
Saradnici: Stelios Psaltis, Petra Tomljanović


Fotografije: Maja Bosnić, Ivan Dorotić / Lauba

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services