KOTOR art KOTOR APSS 2014

KOTOR art KOTOR APSS 2014

Letnja škola arhitekture održava se od 9. do 19. jula u Zgradi starog zatvora u Kotoru u Crnoj Gori.

Letnja škola arhitekture se tradicionalno održava u Starom austrijskom zatvoru u Kotoru. Ove godine učesnici letnje škole arhitekture su: Matthias Armengaud, AWP; Bart Lootsma, University of Innsbruc; Kersten Geers,  KGDVS; Joerg Stollmann, TU Berlin; Srđan Jovanović Weiss, NAO; Milica Topalović, ETH; Boštjan Vuga,  SADAR+VUGA; Simon Hartmann, HHF; Dijana Vučinić, DVARP.

 

Apliciranje na letnju školu arhitejture u Kotoru vrši se do 1. jula putem e maila apply@kotorapss.me

Tema Kotor APSS 2014

Hotel Fjord je najvidljivija i najveća struktura koja je bila zamišljena i izgrađena za vreme jugoslovenskog razdoblja u Kotoru, a koja sada čeka na intenzivniju upotrebu. Pored Fjorda postoje još najmanje četiri lokacije u različitim stanjima – uglavnom minimalne ili skoro nikakve upotrebe, koja se može definisati kao programska praznina u središtu Kotora.

GH Fjord, će generisati urbanu transformaciju u širem području oko hotela. Sa sličnim pristupom u tertmanu napuštenog zemljišta u industrijskim zonama oko Hotela Fjord, ovaj deo Kotora može se transformisati u novi grad. Ovo bi mogao da bude kontrapunkt Starog grada preko zaliva, ne samo sa svojim novim strukturama, arhitekturom i programom koji nudi, već i u načinu života. Transformacija ove zone u dinamičnu novu zajednicu će privući drugačiju publiku, koja će ponovo napraviti Kotor središtem dešavanja – ,,hotspot’’ crnogorskog primorja. Cilj je da se animiraju različite vrste potrošača, mlađih turista, zainteresovanih za savremeni način života, za umetnost. Kotor je nekad bio poznat kao ovakvo mesto, sa svojim umetničkim festivalima, pozorištem, karnevalima. Krajnje je vreme da se ova slika Kotora vrati.

APSS 2014 će se ove godine baviti ovom programskom prazninom i mentori će raditi na tome sa studentima iz različitih arhitektonskih škola u Evropi. I više od toga, postojaće akademski put ka APSS-u koji uključuje akademske diskusije i izlaganja, koja se bave temama razrađenim na prošlogodišnjoj radionici i u vremenu između dva izdanja APSS-a.


APSS 2013
 

Timovi koji stoje iza koncepta Studije GH Fjord, kao i APSS programa za prošlu i ovu godinu, bili su odabrani i za komesare ovogodišnje crnogorske postavke na XIV Bijenalu arhitekture. Na ovaj način, usmereno je istraživanje i ka drugim temama, drugim objektima kojima je potreban urgentan tretman takođe. 

Kustosi postavke “Treasures in Disguise” (Prikrivena blaga) Crnogorske postavke na Venecijansko bijenalu arhitkture su Dijana Vučinić (DVARP), Boštjan Vuga (SADAR+VUGA), Simon Hartmann (HHF), Ilka and Andreas Ruby (Ruby Press) i Nebojša Adžić (SACG).

Crnogorski Paviljon predstavlja četiri primera kasno-modernističke arhitekture tipične za Crnu Goru u periodu između 1960 i 1986. godine. Kada su ove zgrade prvi put otvorene zračile su entuzijazmom i samopouzdanjem koje su njihovi graditelji nosili povodom novog društva koje su stvarali. Samo nekoliko decenija kasnije, ove zgrade otelotvoruju nešto sasvim suprotno: slabo korišćeni (ako uopšte) i održavani (ako ikada završen) prostor, one predstavljaju dokaz neuspeha modernizma. Izgleda da niko nije u stanju da prepozna bilo kakvu vrednost u njima, pa je njihova sudbina zapečaćena: propadanje i rušenje. Jedan od ovih objekata je i Hotel Fjord.

Kotor APSS će nastaviti misiju postavke “Treasures in Disguise”. Diskutovaće se problemi i teme inicirane samom izložbom i pokrenuti debate u crnogorskoj javnosti i među profesionalcima iz drugih krajeva sveta. Inspiracija je proistekla iz legendarnog putovanja brodom iz 1956. godine koje je organizovala grupa mladih međunarodnih arhitekata, kasnije poznatih kao TIM X, koji su iz Venecije doputovali u Dubrovnik na X sednicu CIAM-a. Na tom putu, Jaap Bakema, koji je inicirao putovanje, predložio je presedanje u Splitu gde je grupu upoznao sa Dioklecijanovom palatom. Za Bakema, Dioklecijanova palata je bila referenca kako moderni urbanizam može obraditi istoriju bez pristupa Tabula Rasa, uzimajući istorijski grad kao sastavni deo bilo kog savremenog urbanog projekta. Ovim Panelom želi se istaći da je ovaj stav o izgrađenom okruženju danas važan za Crnu Goru i za skoro sve zemlje Balkana, da bi se podigla svest o kulturnom nasleđu modernizma.

Objedinjavanjem svih ovih inicijativa, kao deo značajnog zajeddičkog napora - Studija za Hotel Fjord, letnja škola, Crnogorski Paviljon na Bijenalu arhitekture u Veneciji,  Panel diskusija i APSS talk konferencija - trebalo bi da pokrenu moćni razvojni impuls, ne samo od hotela Fjord, već celog novog dela Kotora i konačno, grada Kotora.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services