Kotor APSS - Programska objašnjenja

Kotor APSS - Programska objašnjenja

Programska objašnjenja za program ovogodišnje Letnje škole arhitekture - Kotor APSS koja se održava 10. i 11. jula u Zgradi Starog zatvora u Kotoru.

Nakon što su svi studenti, polaznici Letnje škole arhitekture stigli u Crnu Goru, otpočele su i radionice na temu koja ove godine glasi - RESORT KOTOR - “Novi koncept turističke destinacije nakon ere “all inclusive” rizorta.”


Učesnici uvodnog panela koji je održan u četvrtak, 10. jula u 20h, su mentori Milica Topalović, Boštjan Vuga, Simon Hartmann, Dijana Vučinić, i predavač Maroje Mrduljaš.

Na uvodnom predavanju studenti su se upoznali sa mentorima. Takođe se detaljnije promišljalo o ovogodišnjoj temi, i sopstvenom doprinosu Letnjoj školi arhitekture koji će u petak 18. jula u 20h, u starom zatvoru rezultirati predstavljanjem studentskih radova.

APSS 2014 će se baviti temom turističkih resort-a. Resort je mesto za relaksaciju ili rekreaciju, atraktivno turistima u pogledu odmora ili neke druge vrste turizma. Resorti su mesta, gradovi, nekada i komercijalne ustanove rukovođene od strane jedne kompanije. APSS 2014 će preispitati već ustanovljeni prirodni i prostorni karakter turističkih resort-a, koji su postali najzastupljenija tipologija savremenog turističkog razvoja, a karakteriše ih potpuna nezavisnost od kulturološke, prirodne i istorijske pozadine konteksta. Resort-i se danas nalaze svuda, pored okeana, na planinama, u ruralnim seoskim predelima i starim gradovima. Oblikovan vernakularnim, njihov arhitektonski stil se može razlikovati, ali resorti u suštini funkcionišu po istom principu; oni su oaze, sa manje-više definisanim granicama u odnosu na okruženje, koje omogućavaju bezbedan, ali kontrolisan i ugodan boravak svojim posetiocima. Arhitektonska postavka je razvijena u skladu sa internacionalno usvojenim obrascem, koji obično sprečava bilo kakvu vrstu eksperimenta ili odstupanja. U njihovoj ponudi su manje-više očekivane aktivnosti koje uključuju hranu, sport i wellness. Resorti često bivaju suočeni sa kontradiktornošću svog primarnog načina funkcionisanja: moraju poštovati i pratiti propisane konvencije u pogledu postavke i usluge, dok sa druge strane moraju istrajati u raznovrsnosti ponuda kako bi bili identifikovani kao specifični. 

Turistički resorti ne uključuju lokalne stanovnike kao deo zajednice. Nastoje dejstvovati kao “zaseban svet” posvećen samo strancima. Lokalno stanovništvo i migranti u potrazi za poslom su ti koji pružaju uslugu.

APSS 2014 će, kroz seriju mapiranja, brainstorming-a i analiza preispitati strategije razvoja turističkih resort-a. APSS 2014 će testirati scenarije novih tipova resort-a na napuštenom prostoru iza i u okolini napuštenog Hotela Ford.  APSS 2014 će istrajati u nestandardnom i aktivnom pristupu prenamene postojećih objekata, razvijenom prilikom rada na Hotelu Fjord u toku APSS 2013,  objasnili su mentori ovogodišnje letnje škole arhitekture – Kotor APSS

Iste večeri, u 21h, u zgradi starog zatvora u Kotoru predavanje za opštu javnost na temu “Turistička industrija u Hrvatskoj od 1960. do danas.” održao je arhitekta Maroje Mrduljaš, koji ističe:

“Od 1960. jugoslovenska jadranska obala je postala popularna turistička destinacija i jedno od mjesta gdje se stanovništvo Istočne i Zapadne Evrope može slobodno sastajati. Ubrzan razvoj ekonomski zapostavljenog priobalja je bio jedan od strateških prioriteta bivše Jugoslavije. Hoteli i resorti se pojavljuju kao najatraktivnija tema za istraživanje i praksu tadašnjih arhitekata, rezultirajući brzom evolucijom arhitektonskih tipologija i koncepata urbanog dizajna. Turizam u Hrvatskoj, tokom perioda socijalističke Jugoslavije, je generisao dvojaki proces koji je, s jedne strane, značajno doprinio post-modernističkoj arhitektonskoj kulturi nakon 2. svjetskog rata, dok je s druge strane stvorio produktivne, “unosne” pejzaže otvorene publici. Turizam je bio osnovna modernizujuća alatka koja je uvela, ne samo dobro prostorno artikulisane turističke resort-e, već je doprinijela i procesu rekonfiguracije priobalne regije. Prostorna organizacija pejzaža, infrastruktura  i programska ponuda ovog nasljeđa često predstavlja dragocjene resurse javnog prostora, kako za goste, tako i za lokalnu zajednicu. Danas, turistička industrija u Hrvatskoj i dalje nastoji iskoristiti i “recikirati” turističku infrastrukturu, mahom razvijenu tokom perioda socijalističke Jugoslavije. Savremena turistička okruženja, pojedini “paralelni gradovi”, funkcionišu kao morfološki antopodi neformalnom, neplaniranom, “divljem” razvoju priobalja, koji mi vidimo kao naličje modernizacije.”

U petak 11. jula, u 20:30h u zgradi starog austrijskog zatvora biće održan TiD PANEL (Treasures in Disguise (Skrivena baga)), posvećen ovogodišnjoj postavci crnogorskog paviljona na arhitektonskom Bijenalu u Veneciji.

Učesnici panela biće: Maroje Mrduljaš, Vedran Mimica, Borislav Vukićević, Nebojša Adžić, Milica Topalović, Simon Hartmann, Boštjan Vuga i Dijana Vučinić.

“Crnogorski Paviljon predstavlja četiri primjera kasno-modernističke arhitekture tipične za Crnu Goru u periodu između 1960 i 1986. godine. Kada su ove zgrade prvi put otvorene zračile su entuzijazmom i samopouzdanjem koje su njihovi graditelji nosili povodom novog društva koje su stvarali. Samo nekoliko decenija kasnije, ove zgrade otjelotvoruju nešto sasvim suprotno: slabo korišćeni (ako uopšte) i održavani (ako ikada završen) prostor, one predstavljaju dokaz neuspjeha modernizma. Izgleda da niko nije u stanju da prepozna bilo kakvu vrijednost u njima, pa je njihova sudbina zapečaćena: propadanje i rušenje.
Ali kako može nešto što je izrođeno iz kolektivnog optimizma izgubiti svoju vrijednost u tako kratkom vremenskom periodu? Da li je propast tih objekata zaista suštinski nedostatak kvaliteta, ili mi samo nismo bili u stanju da ih tretiramo sa dovoljno empatije da probudimo uspavane potencijale koji mogu biti skriveni ispod patine našeg ideološkog razočarenja modernizmom?”
kazali su učesnici panela.

Iste večeri u 21:30h, na istom mestu, predavanje za opštu javnost, pod nazivom “(Ne) Pokušavajte ovo kod kuće” održaće arhitekta Vedran Mimica. “(Ne) Pokušavajte ovo kod kuće” je predavanje o fenomenu globalne turističke industrije i uticaja koji ona ima na lokalne zajednice. Predavanje će takođe adresirati poziciju turističkih resort-a kao modela nove urbanizacije. Mimica će prezentovati projekat Croatian Archipelago New Lighthouses, kao i projekte turističkog razvoja Berlage Instituta.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services