Kaleidoskop Festival u Tuzli

news

6. Međunarodni festival umetnosti mladih KALEIDOSKOP otvoren je u Tuzli od 5. do 10. avgusta.


Festival Kaleidoskop svečano je otvoren u Ateljeu Ismet Mujezinović multimedijalnom instalacijom pet autora: Ema Ema Ema, Emir Šehanović Esh, Sretan bor, Irfan Brković, Goran Šarkanović.

 

Kaleidoskop je međunarodni festival umetnosti mladih, koji okuplja umetnike savremene umetnosti iz čitave Evrope.Festival je nastao 2009. godine, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Culture II, projekta koji su, zajedno sa Opštinom Tuzla, realizovali Grad Bologna i Univerzitet Bolonja (Odsek za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“). Projekat Culture II, zahvaljujući značajnom doprinosu Fondacije Cassa di Risparmio di Bologna, nastao je sa namerom jačanja lokalnih kompetencija na planu razvijanja resursa u kulturi u svrhu turističke promocije grada Tuzla. Projekat je dostigao različite značajne rezultate, među kojima je i nastanak Kaleidoskopa - Međunarodnog festivala savremene umetnosti mladih.

Misija ovog festivala je da napravi harmoniju različitosti, da uskladi kontraste i da ostvari umetnost dijaloga među ljudima iz različitih sredina.

Produkt rada petoro umetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, multimedijalna instalacija koja je otvorila festival, naišla je na pozitivne kritike publike.

Takođe, izdvajamo i izložbu fotografija "400" Lunar i Smack.

Slaven Kosanović LUNAR je graffiti umetnik iz Zagreba koji se probio na svetsku scenu nakon što je osvojio Hrvatsku javnost još u ranom periodu razvoja graffiti kulture u Hrvatskoj. Sa Ivom je jako uspešno napravio seriju fotografija iako to nije primarna sfera njegovog delovanja. Ivo Kosanović SMACK karijeru je počeo kao grafitti umetnik, ali ubrzo nakon toga počeo se baviti fotografijom. U Kući plamena mira predstavljaju se zajedničkom izložbom nazvanom „400“. Tematika kojom su se bavili su putovanja i sve ono što putovanja donose. Poistovećujući se s idejom Hipokratova citata iz dela „O zraku, vodi i tlu“, o tome kako protecanje voda, dakle kretanje, podrazumijeva zdrav način života, Kosanovići putovanja doživljavaju kao idealnu mogućnost osvežavanja, provetravanja života, uma, tela, pogleda na svet, njegovog širenja. Kadrovi dvojice autora određeni su dinamikom upoznavanja i učenja o nepoznatom, koje se događa u momentima izmeštenosti iz kolotečine svakodnevice. Nakon otvaranja izložbe upriličen je muzički nastup Mirze Ramića iz muzičkog dua Arms And Sleepers.

Za detaljnije informacije o Festivalu, njegovom programu i ostalim dešavanjima u Tuzli posetite sajt festivala www.kaleidoskop.ba kao i festivalsku Facebook stranicu.


 

 

 

 

Fotografije: Tarik Dahić i Vedran Živković

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services