Kad oružje utihne...

Kad oružje utihne...Zbirka Istorijskog muzeja Srbije

Izložba Kad oružje utihne... Oružje i vojna oprema iz Zbirke Istorijskog muzeja Srbije biće otvorena do 31. marta na Trgu Nikole Pašića 11 u Istorijskom muzeju Srbije.

Izloženo oružje obuhvata period od 18. do kraja 20. veka. Prikazani su jatagani, sablje, bodeži, bajoneti, puške, mitraljezi, dodatni pribor...

Istorijski muzej poseduje zbirku od preko 600 predmeta a na ovoj izložbi prikazano je preko 270 eksponata koji spadaju u značajne materijalne izvore za proučavanje ratne istorije i celokupne prošlosti.

To su dela primenjene umetnosti koja su izrađivale zanatlije koje se mogu nazvati umetnicima. Vešto i strpljivo srmadžije i kujundžije ukrašavali su ove predmete. Tehnike kojima su se koristili su intarzija, filigranstvo,inkrustacija, graviranje, tauširanje zlatnom i srebrnom  žicom.

Sablja kralja Aleksandra Obrenovića, 1897 god.

 

Jatagan Miloša Stojadinovića, 19. vek

 

Sablja Cincar Janka Popovića

 

Period 18. i 19. veka vezan je za Prvi i Dugi srpski ustanak. Predmeti su puni ukrasa, dragocenog kamenja, srebra, zlata, slonovače i sedefa i oslikavaju ukus i uticaj epohe u kojoj su stvarani.

Mač Francuska, Mač SHS, Mač palaški Nemčka

 

Pištolj kremenjač Hajduk Veljka Petrovića, 19.vek

 

Fišeklija iz porodice Lazara Arsenijevića, 19. vek

 

Izloženo je oružje orijentalnog tipa, zatim oružje iz ratnog plena, pokloni i dr.
19. i 20. vek oslikava oružje  srpsko - turskih ratova, balakanskih ratova, dva svetska rata sve do ratova na tlu bivše Jugoslavije.

Sablja  Austro - Ugarska

 

Lovačka puška, Lovačka  puška, Takmičarska puška

 

Fabričko oružje su uglavnom mitraljezi, automati, puškomitraljezi..

Automatske puške

 

Izložba je svedočanstvo naše istorije, prestiža, moći pojedinaca i dokaz sposobnosti jednog naroda da sačuva i održi elemente svoje tradicije i burne prošlosti.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services