"Kabinet Jugoslavija" u okviru manifestacije "Muzeji za 10"

"Kabinet Jugoslavija" u okviru manifestacije "Muzeji za 10"

Obeležavanje sto godina od formiranja jugoslovenske države Muzej Jugoslavije otpočeće projektom "Kabinet Jugoslavija" u saradnji sa partnerskim ustanovama kulture, u okviru manifestacije "Muzeji za 10", koja ove godine ima temu Hiperpovezani muzeji – novi pristupi, nova publika.

 

Ovaj projekat odvijaće se u šest muzeja i jednoj galeriji u Beogradu. Manifestacija će trajati od 14. do 20. maja i obuhvatiće Nacionalnu nedelju muzeja, Evropski dan muzeja (18. maj) i Evropsku noć muzeja (19. maj).

Tokom manifestacije, od 14. do 20 maja 2018 godine, ulaz u Muzej Jugoslavije biće slobodan od 10.00 do 18.00 časova (objekti Stari muzej i Kuća cveća), a svakog dana od 16.00 časova organizovana su i besplatna stručna vođenja kroz Stari muzej i rad na stalnoj postavci.

Projekat Kabinet Jugoslavija ima tri cilja: da se približi beogradskoj publici, promoviše raznovrsnost svojih zbirki i unapređuje međuinstitucionalnu saradnju.

Autori projekta su: Momo Cvijović, muzejski savetnik, Miloš Bogdanović, kustos, i Ana Radić, saradnica za odnose sa javnošću.

Odabir predmeta izvršen je tako da prikaže vrednost eksponata Muzeja Jugoslavije, koji mogu biti i važni delovi kolekcija drugih muzeja.

Tokom manifestacije u projektu učestvuju: Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej Ive Andrića, Jevrejski istorijski muzej, Prirodnjački muzej u Beogradu, Muzej primenjene umetnosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova (u okviru izložbe Istorija policije u Srbiji u Galeriji na Andrićevom vencu 2).

Predmeti koji će biti izloženi u muzejima tokom manifestacije:

Muzej savremene umetnosti u Beogradu – snimak Muzeja savremene umetnosti u izgradnji, iz juna 1963. godine, koji je fotografisao Josip Broz Tito prilikom putovanja brodom Krajina sa predsednikom Indonezije, Ahmetom Sukarnom.

Muzej Vuka i Dositeja – prepiska između Vuka Karadžića i Isidora Stojanovića, rektora Beogradskog liceja, iz 1833. godine (jedno pismo Vuka Karadžića i dva pisma Isidora Stojanovića), poklon Titu od dr Ljubomira Vulovića, šefa dečjeg odeljenja Železničke bolnice u Beogradu, 5. juna 1956. godine.

Muzej Ive Andrića – knjiga Travnička hronika, iz fonda Biblioteke celina Josipa Broza Tita, na arapskom jeziku, iz 1964. godine, koju je preveo dr Sami Durubi, sirijski političar, diplomata, pisac, prevodilac i sirijski ambasador u Jugoslaviji, Brazilu i Maroku. Biće izloženo i nekoliko fotografija iz našeg fonda – susret Josipa Broza Tita i Samija Durubija dok je bio ambasador u Jugoslaviji, kao i fotografije Ive Andrića iz legata Stevana Kragujevića.

Jevrejski istorijski muzej – poklon Josipu Brozu od dr Nahuma Goldmana, predsednika Svetskog jevrejskog kongresa, 1972. godine, pehar, krčag i boca iz rimskog perioda, I vek n. e., Palestina.

Prirodnjački muzej – zbirka od 11 minerala i kristala (rodohrozit, barit, kristal gips, pseudomorfoza na kvarcu, galenit, siderit) upakovanih u specijalno ručno izrađenu vitrinu. Poklon od kolektiva rudnika Zletovo, Makedonija.

Muzej primenjene umetnosti – srebrna zdela sa poklopcem, poklon Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona Josipu Brozu Titu, iz 1971. godine. Proizvođač: Fumanti, Italija.

Galerija na Andrićevom vencu 2- u okviru izložbe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Istorija policije u Srbiji- Nožni robijaški okov i pendrek iz perioda između dva svetska rata, koji potiče iz Kaznenog zavoda Sremska Mitrovica. Zatvor u Sremskoj Mitrovici građen je od 1895. do 1899. godine po naredbi cara Franje Josifa, dok se Sremska Mitrovica nalazila u sastavu Austrougarske. Nakon 1918. godine, do početka Drugog svetskog rata, zatvor se nalazio u sastavu kaznenog sistema Kraljevine SHS, odnosno, Kraljevine Jugoslavije.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text