Izložba Živojina Ćelića u Novoj Iskri u Zemunu

Izložba Živojina Ćelića u Novoj Iskri u Zemunu

Prodajna izložba slika Živojina Ćelića biće otvorena do 20. maja u Novoj Iskri u Zemunu (Oračka 4).

Na ovoj izložba slika našeg izuzetnog i svetski priznatog slikara, pesnika, kompozitora i restauratora Živojina Ćelića prikazana su dela malih formata, iz opusa „Duhovni portreti“. 

 

 

 

Susret uživo sa delima ovog umetnika predstavlja zaista jedinstven doživljaj, i to ne samo zbog njihove nesporne, i od strane kritike i od strane publike, potvrđene umetničke vrednosti.

Živojin je razvio specifičnu, u svetu jedinstvenu slikarsku metodu, po kojoj su njegova dela prepoznatljiva. Naime, njegove slike pod uticajem dnevnoga svetla, kao i zavisnosti od ugla posmatranja, menjaju pred očima posmatrača, upravo zbog načina na koji su naslikane.

Svetlosne promene izazvane su specifičnim višeslojnim nanosima boja, dok na promenu u fizičkom izgledu slike, u zavisnosti iz koje pozicije se delo posmatra, utiče sama struktura slike, sastavljena od mreže linija u boji, koju umetnik nanosi na kraju.

U želji da publici omogući što potpuniji doživljaj svih tih promena na samom delu, Živojin je bio prvi umetnik u Evropi koji je još pre više od 20 godina počeo da koristi LED rasvetu sa filterima, koja je omogućavala da u kratkim intervalima, u trajanju od svega nekoliko minuta, sve te svetlosne promene do kojih dolazi tokom celog dana, gledaocu postanu vidljive u datom trenutku. 

Upravo zbog tog metoda slikanja, Holanđani njegova dela nazivaju „energetskim slikama“, a pojedini kupci ističu čak da je energija njegovih slika, koje su postavljali u svoje poslovne prostore i domove, trajno pozitivno promenila okolnosti njihovog poslovanja i življenja.


Živojinove slike nalaze se u domovima i kolekcijama širom sveta, od običnih ljudi do svetskog džet seta iz sveta muzike, filma i politike do kraljevskih porodica. Holandija, zemlja u kojoj je živeo 20 godina i ostvario ogroman uspeh, uvrstila ga je u 5 najvećih živih holandskih slikara. Koliko je Ćelić velika umetnička zvezda i u Rusiji govori podatak da je tamo njegovu prethodnu izložbu za samo 12 dana videlo preko 11 hiljada ljudi. Zato se sa velikim nestrpljenjem očekuje Ćelićeva izložba u Moskvi, u septembru ove godine, za koju već sada vlada ogromno interesovanje u najvišim krugovima ruskog političkog i kulturnog života. S podjednakim uspehom piše poeziju i prozu, objavljuje svoje radove na nekoliko jezika i član je Udruženja svetskih pisaca. Živojin Ćelić od 2013. godine živi u Beogradu, ističući često da je na njega kao slikara, iako pripada savremenom apstraktnom slikarstvu, presudan uticaj imalo naše srednjovekovno fresko slikarstvo, i da je taj povratak izvoru, duhovnom kodu kojem pripada i mestu odakle je potekao sasvim prirodna stvar.

Izbor radova za Ćelićevu izložbu priredila je arhitekta i dizajner Ljiljana Ivanović Đukić koja sa autorom sarađuje od 2008. godine u okviru svoje galerije i poslovnog koncepta „Art&Unique“ koji na najbolji mogući način povezuje umetnike sa širom javnošću, promoviše i prodaje njihova dela kako pojedinačno, tako i u okviru total dizajna enterijera, kao najpotpunijeg koncepta uređenja različitih poslovnih i privatnih prostora. 

Za vreme trajnja izložbe predviđeno i predavanje na temu „Osvetljenje umetničkih predmeta i slika u enterijeru“ na kojem će, Ljiljana sa saradnicima  na izloženim Ćelićevim delima pokazati značaj i važnost osvetljaja za pravi doživljaj umetničkih predmeta i slika.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text