Izložba Željko Borčić: Transformativna snaga fotografije

Izložba Željko Borčić: Transformativna snaga fotografije

Izložba Željko Borčić: Transformativna snaga fotografije, biće otvorena u ponedeljak 28. januara u 19 časova u Galeriji Spot, Ured za fotografiju (Čanićeva 6) u Zagrebu. 


Umetničku aktivnost Željka Boričića određuje posebna fizička, duhovna i intelektualna konstitucija uz naglašeno konceptualan pristup komunikaciji. Psihokibernetički autoportret koji je 1973. godine izložio u Galeriji Studentski centar u Zagrebu multimedijalna je instalacija kojom je pomoću brojnih artefakata analizirao u kolikoj meri je društvena okolina uticala na formaciju njegovog umetničkog identiteta. Pitanje identiteta razmotrio je i u važnoj Akciji za konfrontacijsku reakciju, izvedenoj krajem 1974. godine u javnom prostoru u središtu Zagreba. Tom prilikom fotografija je posredovala promene identiteta prolaznika i namernih učesnika.

Od tog vremena nadalje Borčić kontinuirano snima i polaroide. Karakteristike ove “brze” tehnike ograničenog formata dorađivao je raznim intervencijama, zadirući u sam integritet medija. Boju, poteze i oštećenja moguće je razmatrati u kontekstu aktuelnih događanja na širem planu vizuelne umetnosti. Tako ćemo neke primere moći povezati s pojedinim optičkim istraživanjima, dok će primeri naglašenije materičnosti i slikarskog pristupa označiti bliskiju vezu s transavangardom i njenom domaćom verzijom – novom slikom. Borčić snima predmete iz svakodnevnog života i okoline, fokusiran na transformaciju motiva u novi značenjski kontekst koji postoji samo na njegovim fotografijama.

Željko Borčić (Zagreb, 1942.–2015.) studirao je arhitekturu u Zagrebu, a prve kontakte na području grafičkog dizajna ostvario je u studiju Vjenceslava Richtera. Diplomirao je 1969. godine na smeru za vizualne komunikacije pri Sir George Williams University u Montrealu. Kao grafički dizajner realizovao je nekoliko projekata (Bell Telephon Co., Stenbergs Ltd., izložba Man and His World – projekat amfiteatra). U Zagreb se vraća 1970. godine, delujući prvenstveno kao samostalni profesionalni dizajner. Afirmisao se i u drugim medijima, naročito fotografiji, filmskoj i televizijskoj scenografiji i kostimografiji  kao i konceptualnoj umetnosti. Tokom svoje profesionalne karijere vodio je Studio Borčić, Synthesis, Grafiti Dizajn i Trans-ID, a radio je na poslovima u oblasti grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija u nekoliko agencija.


Izložba je otvorena do 15. februara 2019. godine.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services