Izložba Vuka Oreba u Boonici

Izložba Vuka Oreba u Boonici

Izložba hrvatskog street art, grafiti umetnika i muzičara Vuka Oreba biće otvorena u petak 3. oktobra s početkom u 20 časova u zagrebačkoj Boonici (Veslačka 23).

Izložba se realizuje u okviru projekta BooEx (Boonika izložbe), koji je samo jedan od projekata udruženja Boonika, platforme vizuelnog dijaloga, organizovane radi postizanja zajedničkog interesa promovisanja umetnosti i međunarodne kulturne kooperacije.

 

U kratkom roku, projekat Boonika Izložbe pokazao se kao jedno od bitnih kulturnih događanja na likovnoj i sličnoj hrvatskoj umetničkoj sceni, koja se materijalizovala velikim interesovanjem underground i mainstream publike koja posećuje ove manifestacije.

Njegove radove možete vidjeti i na njegovom blogu i web stranicama radrecorder.com i booteeq.hr.

„Vuk Oreb je najpoznatiji po svom doprinosu i radu splitske hip hop skupine Kiša Metaka. Osim što se bavi audio komponovanjem, Vuk se bavi i vizuelnim kompozicijama. Kada ne zapisuje rimovane društvene komentare sedi za kompjuterom stvarajući vizuelne mash-upove, naslovne strane i predloške za majice. Njegovi uzorci i uzori su derivati pop kulture – kulture u kojoj trenutno meme igraju glavnu ulogu društevene kritike i lifestyle agenta provocateura. No, lifestyle i vizuali koji ga predstavljaju nikada nisu bili relevantniji. U svom radu Vuk je prigrlio moderni manirizam 21. veka stvarajući svoju verziju neonske swag invazije. 
Umetnost i dizajn su formalno odvojeni entiteti. Granice među njima zamute se kada dizajneri počnu ubrizgavati svoju osobnost (a ne samo znanje) u kreativni proces.
Rezultat tada više nije samo šematski proizvod ili grafičko oblikovanje. Vuk oživljava svoje vizije reinterperetacijom pop kulture izobličujući prostorno vremenski sled. On dodaje svoje detalje koji revidiraju, revalorizuju i preoblikuju.
Ne postoji komercijalni predumišljaj u stvaralaštvu Vuka Oreba. Frankenstein, Carlton, Trekiji, Batman, Rad Werewolf, pa čak i Dylan McKay su Vukovi prijatelji. Oni nisu worholovski eksploatisana Marlyn Monroe ili limenke supe paradajza za masovnu konzumaciju. Svi subjekti su rezultat pažljivog procesa selekcije. Isto vredi za pozadine i dekorativne detalje. Bilo da se radi o uzorku saća ili amebe, Vuk koristi odabrane deko-motive koji se čine ne samo važni za delo već i za umetnika.
Usprkos neonskom bleštavilu, pop kulturnim interpolacijama, kolaž-sintezama i modernističkoj opsesiji stilom ova kolekcija radova nije zaboravila odati počast izvornoj pop kulturnoj ekspresiji – stripu! Kao celina, Vukov opus ima štošta za ponuditi – edukativno i estetki. U doba kada je najglasnije ujedno i najbolje, njegovi vizuali zbore jasno i glasno.” - Iz teksta Lame-O

Izložba se može pogledati svakog dana od 15h do 21h, osim subote i nedelje do 17. oktobra 2014. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services