Izložba "Vakcinacija je pola zdravlja - Imunizacija nekad i sad"

Izložba "Vakcinacija je pola zdravlja - Imunizacija nekad i sad"

Narodni muzej Crne Gore predstavlja izložbu "Vakcinacija je pola zdravlja - Imunizacija nekad i sad", koja će biti otvorena u sredu, 10. oktobra u 19 časova na prvom spratu u Crnogorskoj galeriji umetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. 

 

 

 

U godini kada se obeležava vek od početka pandemije španske groznice, svedoci smo da u poslednih nekoliko godina antivakcinacioni pokret jača. Jedan od razloga je i to što je čovek druge polovine XX veka zaboravio kakve su sve bolesti i epidemije sprečene zahvaljujući vakcinacijama. Male i velike boginje, rubeola, grip, difterija, tuberkuloza i druge pošasti su desetkovale stanovništvo tokom vekova, sve dok nisu otkrivene vakcine koje su ih svele na najmanji stepen zaraze. Veliki uspeh programa vakcinacije učinio je da o opasnostima od nevakcinisanja većina ljudi danas skoro da ne razmišlja, a informacije koje dobijaju sa interneta i/ili iz medija dodatno povećavaju sumnju u ispravnost i korisnost vakcinisanja.

Izložbom „Vakcinacija je pola zdravlja – imunizacija nekad i sad“ Narodni muzej Crne Gore želi da doprinese aktivnom i otvorenom dijalogu predstavljajući materijal iz svog fonda koji se bavi pitanjem narodnog zdravlja i imunizacije stanovništva u crnogorskom društvu, a koji do sada nije javno prezentovan.

Manje je poznato da su se vakcine uveliko koristile 90-tih godina XIX veka u Crnoj Gori. Čak je Crna Gora s kraja XIX veka imala osvešćen odnos spram društvenih i zdravstvenih prilika i u njoj je zakonom bila regulisana vakcinacija stanovništva. U vreme ubrzane industrijalizacije i sveopšte modernizacije Jugoslavije, 50-tih godina prethodnog vijeka, kada se zdravlje celokupnog stanovništva poboljšalo zahvaljući otkrićima medicinske nauke govori o visokom stepenu svesti komunističkog društva po pitanju važnosti preventivne medicine. Međutim, danas, u XXI veku, stanovništvo Crne Gore nedovoljno je upoznato sa strahotama epidemija i zbog toga je skeptično prema praksi vakcinacije.

Cilj ove izložbe je da se pomoću istorijskih izvora podigne svest građanstva o dobrobitima kolektivne imunizacije. Plakati, poštanske markice, proglasi, zakonici i originalni filmovi iz fondova NMCG-a, Nacionalne biblioteke i Crnogorske kinoteke koji se mogu pogledati na izložbi su najbolji prikaz jednog vremena i odnosa tadašnje vlasti i naroda prema ovoj temi. Izložba se ne bavi samo prošlošću, već Narodni muzej, sa svojim partnerima u ovom projektu, želi da proaktivno artikuliše otvorena pitanja današnjice.Uz istorijsku, izložba će imati i naučnu podlogu. Sa naučnog aspekta, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Svetskom zdrastvenom organizacijom, Domom zdravlja Cetinje i Bolnicom „Danilo I“, tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja, javna vođenja, panel diskusije i projekcije na ovu temu.

Kustosi izložbe su istoričari Filip Kuzman i Vukan Ražnatović.   

Partneri u projektu: Institut za javno zdravlje, Svetska zdravstvena organizacija – kancelarija za Crnu Goru, Dom zdravlja Cetinje, Bolnica Danilo I, Crnogorska kinoteka i Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“.

Izložba će biti otvorena do 5. novembra, 2018. godine.


Antivakcioni pokret, 19.vek

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text